2024. május 5. - Györgyi

Találkozó a malomnál

Hódmezővásárhely környékének legismertebb szélmalmához várják vasárnap a muzeológusok mindazokat, akiknek személyes élményeik vannak az épülettel és az alföldi szélmalmok világával kapcsolatosan.
2007. október 26. péntek 15:16 - Hírextra
Az Egy malomban őröltünk címmel megrendezett múltidéző találkozó célja, hogy minél több adatközlőt lehessen felkutatni, aki meg tudja osztani a kutatókkal a malomhoz kötődő szóbeli hagyományokat - mondta Medgyesi Konstantin, a szervező Tornyai János Múzeum sajtóreferense.
A tapasztalatok szerint az ilyen alkalmakkor a vásárhelyiek szívesen idézik fel a múlt történéseit és jó kedélyű beszélgetések közepette vitatják meg, miként változott meg szűkebb környezetük az utóbbi évtizedekben.

A rendezvényen a környékbeli gazdák közszemlére teszik friss terményeiket. A termelők büszkékén mutatják meg az érdeklődőknek a megtermelt káposztákat, kukoricákat, krumplikat, a gabonát és várhatóan komoly verseny bontakozik majd ki, hogy melyikőjük tud nagyobb méretű tököt felvonultatni a múltidézők előtt.

A malomnosztalgiázók vasárnap megtekinthetik a Papi-féle szélmalom origamiból hajtogatott mását is, melyet Molnár László papírhajtogató készített és a nagyközönség most láthatja először. A közel félméteres origami szélmalmot több hónapos munkával készítette el az egyébként számítástechnikusként dolgozó papírhajtogató mester. Molnár László korábban mindig virágokat vagy gyümölcsöket formázott meg, nemrégiben viszont úgy döntött, egy szélmalmot alkot papírból.

 Vásárhelyiként pedig kézenfekvő volt, hogy a környék legismertebb malmát, a Papi-félét mintázza meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását