2024. március 19. - József, Bánk

Magyar légtisztító a koronavírus ellen

A CYX Kft. olyan intelligens légtisztító-légfertőtlenítő-párásító készüléket fejlesztett, amely hatékonyan és gyorsan meg tudja előzni a koronavírus levegőben való terjedését - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2023. január 9. hétfő 14:06 - HírExtra

A projekt összköltsége 995,378 millió forint volt, amelyhez a cég a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) 696,765 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A 2021 szeptember és 2022 december között megvalósult fejlesztés eredményeként Dunavecsén kiépítették a CYX-Air elnevezésű készülék gyártásához szükséges kapacitásokat.  
    
A közlemény szerint a CYX-Air egy olyan kompakt készülék lesz, amely hatékonyan és gyorsan tudja megelőzni a koronavírus levegőben történő terjedését, ugyanis ki tudja szűrni és el tudja pusztítani a vírusokat és más kórokozókat is (baktériumok, gombák, spórák), mielőtt azok egy másik emberre átkerülnének. A készülék a PM2,5 (kis méretű szálló por) mennyiségét is képes csökkenteni - tették hozzá.
    
A közlemény szerint jelenleg folyamatban van a CYX-Air készülék nagyüzemi, robotizált, de rugalmas sorozatgyártásához szükséges kapacitások kialakítása. A fejlesztés újragondolása miatt a CYX Kft. várhatóan 2023 második negyedévében lép ki készülékével a piacra.
    
A CYX Kft. magyar tulajdonban lévő kisvállalkozás, amely műszaki jellegű kutatásfejlesztéssel foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2021-es üzleti évben a társaság árbevétele 1,522 milliárd forint volt, 423,8 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. A cég 2021-ben 70,52 millió forint nyereséggel zárt, 2020-ban 157,98 millió forint volt az adózott eredménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását