2024. május 13. - Szervác, Imola

A Dunamenti Tudós Társaság nyílt napja

Az 1497-ben alapított Dunamenti Tudós Társasággal ismerkedhet meg az érdeklődő péntektől a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállításán, amely a Reneszánsz Évhez kapcsolódik.
2008. november 6. csütörtök 17:12 - Hírextra
A tárlat középpontjában a Sodalitas Litteraria Danubiana (Dunamenti Tudós Társaság) áll. Tagjai között volt ifjabb Vitéz János, a bécsi püspökség adminisztrátora, Augustinus Moravus jogász és Giulio Milio, Mátyás király orvosa.

A társaság tagjai teljességre törekedtek, a világ középpontjába saját magukat állították. Meggyőződésük volt, hogy az évszázados szövegeket pontosan helyre kell állítani, mert ez vezet a különböző tudományok fejlődéséhez. Egy szöveg tökéletes megértéséhez sok háttérinformáció kellett: verstan, nyelvtan, retorika, filozófia, földrajz, történelem, csillagászat és orvosi ismeretek.

Komlóssy Gyöngyi irodalomtörténész és Várkonyi Gábor történész, a tárlat készítői hidat próbáltak építeni a hajdani tudósok és a mai ismeretszerzési technikák, vizuális eszközök között. A reneszánsz fogalmát a humanista tudós szempontjából vizsgálták.

A kiállításon lesznek hangzó anyagok, rekonstruált belső terek s mai, multimédiás, interaktív eszközök meg reneszánsz műtárgyak.Ezek közül a legértékesebb az olmützi Augustinus Moravus (Agustin Käsenbrot) paterája, azaz egy antik áldozókelyhet utánzó boroscsésze, amely a társaság egyetlen fennmaradt tárgya - mondta el az MTI-nek Erlitz János, a múzeum sajtófőnöke. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2009. február 28-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását