2024. május 3. - Tímea, Irma

Ház szalmából

Németországi kutatások azt igérik: nemsokára olcsó és környezetbarát építőanyaggal, a mezőgazdasági melléktermékként nagy mennyiségben keletkező szalmabálákból préselt elemekkel bővül majd a kisebb, földszintes házak kivitelezőinek választéka.
2008. március 17. hétfő 09:20 - Hírextra

Világszerte fellendült a lakóépületek natúr anyagokból és természetkímélő technológiákkal történő építése. Ezért újra felfedeződnek a cserép-tégla-beton (a nehezen megsemmisülő anyagok) korszaka előtti építőanyagok: a vályog, a fa, a patics, a nád és a szalma. Németország északi részén a kisebb épületek régen is ilyenből épültek. Emeletes házak esetében gerendaváz alkotta a teherhordó falszerkezetet, gerendák-deszkák a födémeket. E jellegzetes, gerendavázas (németül: Fachwerk-es) házak falait aztán gerendák közé rakott, jól szigetelő vályogtéglákkal rakták fel.
A "vissza a természeteshez" irányzat keretében - egyetemi kutatások kapcsán - felmerült, hogy földszintes épületek akár teherbíró falai is emelhetők - gerendaváz nélkül - szalmabálákból. Nagynyomású présekkel a kívánatos vastagságúra és alakúra préselhető falazó-blokkok, elemek készíthetők a szalmából. A préseltszalma-elemek kitűnő hőszigetelők, jól ragaszthatók, vághatók, boríthatók, festhetők. Alacsony súlyuk jóvoltából jól szállíthatók, könnyen emelhetők a magasba, - igaz, a szakemberek egy része a szalmafalú épületeket túlságosan tűzveszélyesnek tartja.

Erről akart meggyőződni a kasseli egyetem kísérleti építő tanszékén dolgozó kutató, Benjamin Krick, amikor megvizsgálta a préselt szalmabálából készült falak éghetőségét. Azt tapasztalta, hogy ha a szalmablokkot kívül-belül 8 milliméter vastag vályogréteggel vonják be, úgy az másfél óráig ellenáll a mellette keletkező lángoknak. (Egyszintes családi házaknál a B1-es fal-tűzállósági előírás csak félórás ellenállást ír elő!).

A magyarázat a szalmafal tömörségében rejlik. Egyszerűen belátható példával: egy papírlap könnyen lángra lobbantható, ám az ugyanolyan papírból készült vastag könyvet -például egy postán szállító nagyáruház katalógusát - csak hosszú percek után veszik birtokukba a lángok. S a könyv nem is ég át teljesen, mert az összesimuló lapok közé - akárcsak a préselt szalmabála szálai közé - nehezen jut el az oxigén.

Az egyetem kutatói, a kedvező vizsgálati eredményektől felvillanyozva, közleményükben javasolják, hogy - a további alapos ellenőrző kísérletek lefolytatása után - a kevesebb fűtést-hűtést, klimatizálást igénylő, természetes és teljesen felbomló anyagból emelhető, szalmabála falú kisebb épületekre is dolgozzák ki az építési és üzemelési szabályokat az engedélyezésben illetékes hatóságok.
Szűcs J.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását