2024. április 19. - Emma

Rogge nem bojkottálná az olimpiát Tibet miatt

A tibeti tüntetők által követelt bojkott ellen foglalt állást a pekingi játékok kapcsán Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. "A bojkott semmit sem oldana meg, épp ellenkezőleg. Csak ártatlan sportolók bűnhődnének általa" - jelentet
2008. március 16. vasárnap 17:12 - Hírextra
A zavargások hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi seregszemle elleni tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából Tibetbe eljutni. A helyzet szerdán vált kritikussá, amikor a helyi hatóságok erőszakosan felléptek Lhaszában a demonstrálók ellen, a legfrissebb jelentések szerint az összecsapásoknak eddig 80 áldozata van.

Az olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) nem véli úgy, hogy a tibeti helyzet befolyásolná az augusztusi játékokat:

"Minden kísérletet visszautasítunk, amely arra irányul, hogy politikai síkra terelődjön az olimpia ügye" - közölte Szun Vej-tö (Sun Weide) BOCOG-szóvivő.

A NOB által el nem ismert tibeti olimpiai bizottság első embere, Wango Tethong éles hangvételű levelet küldött Rogge-nak, melyben leszögezi: a NOB és szponzorai elmulasztották emlékeztetni a kínai kormányt arra az ígéretére, mely szerint javít az emberi jogok helyzetén.

"Az Önök gyáva hallgatása bátorította fel Pekinget arra, hogy folytassa a tibeti elnyomó politikáját" - tette hozzá.

A világsajtó mindeközben keményen bírálja a kínai vezetést a lhaszai fellépés miatt. A bécsi Der Standard cikkében kifejti, hogy ha Kína túl keményen jár el az ügyben, azzal az olimpia bojkottját kockáztatja. Az olasz Corriere della Sera szerint a pekingi kormánynak el kell döntenie, hogy enged-e a nemzetközi nyomásnak, vagy összevérzi az ötkarikás lobogót. A zürichi Tages-Anzeiger még szigorúbban fogalmaz: "Ha Rogge még most is a hallgatást választja, akkor a NOB elveszti minden szavahihetőségét."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását