2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elhunyt az idős művésznő

Washingtoni otthonában elhunyt Koszorús-Varsa Fülöp Gabriella jeles képzőművész és szobrász, a néhai Koszorús Ferenc vezérkari ezredes felesége. Kilencvenegy éves volt.
2008. március 16. vasárnap 17:30 - Hírextra
Koszorús-Varsa Fülöp Gabriella az amerikai magyar kulturális és közélet vezetője, támogatója volt évtizedeken keresztül - írta az MTI-hez eljuttatott nekrológjában Bagdy Zoltán, az egyik legnagyobb amerikai magyar ernyőszervezet, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) társelnöke.

Koszorús-Varsa Fülöp Gabriella 1951-ben férjével, Koszorús Ferenc volt vezérkari ezredessel, és fiával - Frank Koszorús ma ügyvéd Washingtonban, az AHF társelnöke - az Egyesült Államokba emigrált.

Koszorús ezredes nem karolt fel semmilyen szélsőséges politikai irányt. A német-náci megszállás alatt, 1944 júliusában, Eichmann budapesti tartózkodása dacára, katonai akciójával meghiúsította a 250 ezres budapesti zsidóság puccsszerű deportálásának tervét.

A Dohány utca elején, szemben a zsinagógával, bronztábla és dombormű örökíti meg a vezérkari ezredes nevét és tetteit.

Felesége, Gabriella 1987-ben művészi tevékenysége mellett sajtó alá rendezte Koszorús Ferenc írásainak és tanulmányainak gyűjteményét. Koszorús ezredes 1974-ben halt meg.

Röviddel az Egyesült Államokba érkezése után Koszorús Ferenc felesége ismert művész lett; munkái magánházakat és nagykövetségeket díszítenek, illetve múzeumokban találhatók. Életnagyságú Kossuth-mellszobra a washingtoni magyar nagykövetség előcsarnokában látható, Petőfi-mellszobrát a New York állambeli Buffalóban, a Riverside Parkban állították ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását