2024. április 24. - György

Bio nagytakarítás, húsvét előtt

Akkor is patyolattiszta tudott lenni egy lakás, amikor még nem találták fel a drága színes flakonokban kapható erős vegyi takarítószereket. A citromnál, az ecetnél és a savanyúkáposzta levénél nincs is jobb és olcsóbb tisztítószer - állítják a környezetv
2008. március 15. szombat 13:39 - Hírextra
Az ecet jótékonyan fertőtlenít és természetesebb, mint az erős, mérgező vegyi anyagokat tartalmazó és drága készítmények.

Az ecetes víz és a kiolvasott, tegnapi újság filléres eszközei a házi ablaktisztításnak, és akkor még az újrahasznosítás elvének is eleget tett alkalmazójuk.

Kifejezett ablaktisztító szerek helyett - amelyek eleve drága, kemény műanyag flakonokban és spray változatban kaphatók - elég egy nem túl tömény mosogatószeres lemosás, majd sima és ecetes átöblítés fejezheti be a műveletet. Ugyanez vonatkozhat a csempére.

A töményebb fajtájú ecet jól oldja a zsíros, szappanos lerakódást a lefolyóban - legalább annyira, mint az ezer forintnál kezdődő dugulásgátlók.

Régen ecettel öblítették át balzsam helyett a hajat. Igaz, hogy nem táplálta a hajszálakat, de selymessé, fényessé tette.

Vízkőoldó helyett érdemesebb előbb ecetes vízzel, majd kétszer sima csapvízzel átforralni a vízforraló tartályát és egy óra múlva hófehér, szagtalan lesz annak belseje.

A citrom szépen fehéríti a konyhaasztal lapját, valamint a házimunkában tönkrement kezeket, keményíti a körmöket és fehéríti a bőrt is. A félbevágott és kifacsart citrom az edényeket, a mosogatót, a fürdőszobai kézmosót illatossá és fényessé tudja varázsolni.

A savanyúkáposzta levének szőnyegtisztításra való alkalmassága régóta ismert. Újjáéleszti, felélénkíti az elkoszolódott szőnyeg mintáit, ráadásul ezt a levet úgyis mindenki kiöntené egyébként. Ezen kívül csak súrolókefére és türelmes kézi munkára van szükség, de nem is kerül így súlyos ezrekbe egy szőnyeg kitisztítása.

A nagyszemű só kiválóan alkalmas kristályvázák újjá varázslására. A cigarettahamu és a fogkrém (annak akár legolcsóbb változata) pedig fényessé teszi az ezüstöt.

Sokan preferálják újabban az olcsó kupakos bútorfényezőket az aeroszolos változatok helyett - ez utóbbinál többe kerül a csomagolás, mint a beltartalom. De hasznos megkérdezni egy jó asztalost is, ő mit ajánl a bútorfényesítésre? Nem az aeroszolos terméket fogja.

A természetes, régi takarító kellékek és anyagok újbóli felfedezése ma már világmozgalom, különösen az értelmiség körében. Bár egyesek szerint több kézi munkára van szükség a régi eszközökkel való munkavégzéshez, ezt kompenzálja azok olcsó ára és a természetben való könnyebb lebomlásuk. Ráadásul ezekre kevesebben allergiásak, mint az erős, mérgező vegyi anyagokra.

A hajdani szakácskönyvek szerves része volt a kötet végén a háztartási praktikák összefoglalása, amelyeket ma ismét érdemes átolvasni, mert hasznosabbak és aktuálisabbak, mint valaha.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását