2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Elektronikus információszabadság

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosításának célja, hogy továbbfejlessze a hivatalos lapok és a hivatalos jogszabálygyűjtemények kiadásának elmúlt években már bevált gyakorlatát - mondta kedden az Országgyűlésben a Miniszterelnöki Hi
2008. április 22. kedd 18:10 - Hírextra
Csizmár Gábor expozéjában kiemelte: a jelenleg hatályos szabályozás szerint a hivatalos lapok papír alapú kiadása a hiteles, míg az internetes kiadást tájékoztató jellegű, másodközlésnek tekintik. A most tárgyalandó jogszabály ezen kíván változtatni, hogy a lehető leggyorsabban, a legtöbb emberhez a legkisebb teherrel jusson el a jogszabályok hiteles szövege.

Az államtitkár közölte: annak érdekében, hogy a legbiztonságosabb legyen a kihirdetés, a javaslat alapján a Magyar Közlöny elektronikus példányait a felelős szerkesztő minősített aláírással és minősített időbélyegzővel látná el. Ez bárki által ellenőrizhetően tanúsítja majd, hogy a hivatalos lapot a kiadásért felelős személy egy meghatározott időpontban jóváhagyta.

Így az ország bármely pontján, beleértve a kistelepüléseket is - ahol például a teleházakban hozzáférhető az internetes kiadás - késedelem nélkül olvashatók lesznek a jogszabályok - mondta Csizmár Gábor. Hozzátette: a kormány nem szünteti meg a Magyar Közlöny papír alapú változatát sem, hiszen erre van piaci igény.

Mint monda, a módosítás megteremti az egységes hivatalos lapot, mivel melléklet formájában a Magyar Közlöny részévé teszi a Hivatalos Értesítő után a Határozatok Tárát is, illetve a jövőben ebben teszik közzé a korábban csak szűk körhöz eljutó, a tárcalapokban elhelyezett közleményeket is. Ilyen módon biztosítható lesz, hogy minden hivatalos közleményt egy helyen lehessen megtalálni.

Az államtitkár leszögezte: ez a javaslat követi az EU-ban követett gyakorlatot. Az előterjesztés a hivatalos jogszabály gyűjteményekre is kiterjeszti az elektronikus közzétételt.

Csizmár Gábor emlékeztetett arra, az elektronikus információszabadságról szóló törvény három évvel ezelőtti elfogadása az információs társadalom felé vezető út egyik fontos állomása volt, mivel a közfeladatot ellátó szervek számára fokozatosan, de teljes körben kötelezővé tette, hogy tevékenységükről, szolgáltatásaikról a világhálón is tájékoztatást adjanak a polgárok számára. E törvény egyik fejezete szabályozta a hivatalos lapok internetes kiadását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását