2024. május 11. - Ferenc

Százötven éve született Moravcsik Ernő Emil

Százötven éve, 1858. március 16-án született a Nógrád megyei Béren Moravcsik Ernő Emil elmegyógyász, a magyar klinikai pszichiátria egyik legjelentősebb képviselője. Apja evangélikus lelkész, Géza öccse neves zeneíró volt.
2008. március 14. péntek 13:07 - Hírextra
A pesti egyetemen 1881-ben szerzett egyetemes orvosdoktori oklevelet, ezt követően a Gyógyszertani Tanszéken dolgozott, közben a Szent Rókus Kórház Bőr- és Bujakóros Osztályán, majd a Szülészeti és a Nőgyógyászati Osztályán működött segédorvosként. 1887-ben az elmekór- és gyógytan magántanára lett, s a királyi törvényszék elmeorvos szakértőjévé nevezték ki. Az 1892-es tanévtől a törvényszéki elmekórtan és lélektan nyilvános rendkívüli, 1901-től nyilvános rendes tanára volt, 1895-ben kinevezték az Igazságügyi Országos Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet vezetőjévé.

1908-ban az ekkor megnyíló Elme- és Idegkórtani Klinika igazgatásával bízták meg. Ettől kezdve a népszerű nevén Moravcsik-klinika irányításra, működtetésére, s az Igazságügyi Orvosi Tanácsban végzett munkájára fordította minden energiáját. 1909-ben itt dolgozott Csáth Géza, s egy időben itt kezelték Juhász Gyulát is.

Moravcsik jelentős kutatómunkát végzett a katatóniával, a dementia praecox pszichomotoros jelenségeivel, az érzékcsalódások belső mechanizmusával, a perlekedő tébollyal kapcsolatosan. Számos cikkében, könyvismertetésében a többi között írt az epilepsziáról, az alkoholizmusról, a hisztériáról, a veszettségről, a női ivarszervekről, a hipnotizmusról, az izombeidegzési rendellenességekről, az elmekórtan haladásáról. Tanulmányutakat tett Németországban, Angliában, Franciaországban, Belgiumban és Svájcban, az itt meglátogatott tébolydákban szerzett tapasztalatairól úti jegyzeteiben számolt be. Számos szakkönyv szerzője, társszerzője volt, munkái közül kiemelkedően fontos az Elmekór- és gyógytan című tankönyve, Az idegbetegségek gyógyítása című elméleti munkája és Az orvos működési köre az igazságügyi közszolgálatban című kézikönyve.

Moravcsik híres volt kiváló megfigyelőképességéről, a jó elmeorvos ismérvének maga is a pontos észlelést, az észleletek szakszerű elemzését és magyarázatát tartotta. Nagyra becsülte a laboratóriumi kutatást, klinikáját agyszövettani, szerológiai-kémiai és pszichológiai laboratóriummal is felszerelte. Magyarországon elsőként foglalkozott a biztosítási orvostan kérdéseivel, s kézikönyvében megfogalmazta annak alapelveit és gyakorlati módszereit is.
1924-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, ugyanezen év október 9-én egy foghúzást követő szeptikus természetű csonthártyagyulladásban meghalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását