2024. április 30. - Katalin, Kitti

Indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Csillag a holló árnyékában - Vitéz János és a magyarországi humanizmus kezdetei című kiállítás megnyitójával az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) kezdődik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amely péntektől két héten át ősbemutatókkal és világs
2008. március 14. péntek 08:39 - Hírextra

Először láthatja például a közönség a Szabó Magda Abigél című regényéből készült vadonatúj musicalt, vagy Hans Pfitzner Palestrináról, a reneszánsz zeneszerzőről szóló operáját, amelyet a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját ünneplő Reneszánsz Évhez kapcsolódva mutat be a fesztivál.

A 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat első darabjaként megnyíló OSZK-kiállítást egy nyitóhangverseny követi pénteken este: a Művészetek Palotájában Kent Nagano vezényletével a Bajor Állami Zenekar lép fel, amelyet még a reneszánsz idején, 500 éve alapítottak. Szintén a nyitónapon tartják a Katona József Színházban Zsámbéki Gábor új Shakespeare-rendezése, a Macbeth premierjét is, amelyben a címszereplőt Hajduk Károly, Lady Macbethet Fullajtár Andrea alakítja.
Másnap egyszerre három világsztár muzsikus hallható a Zeneakadémián: a Budapesti Fesztiválzenekart Pinchas Steinberg vezényli, hegedűn Leonidas Kavakos, gordonkán Perényi Miklós játszik, Brahms nevezetes a-moll kettősversenyét adják elő. A beteg Maxim Vengerov helyett egy másik hegedűvirtuóz, Nigel Kennedy érkezik.

A vendégzenekarok közül mindegyik kiemelésre méltó, a Bambergi Szimfonikusok éppúgy, mint az Angol Barokk Szólisták, a Les Musiciens du Louvre, vagy a Göteborgi Szimfonikusok.

Különleges hangot, különleges világot képvisel az olasz Micrologus Együttes. Műsoraikon a középkori hangszeres és vokális zenét szólaltatják meg. Minden fellépésükkel középkori kódexek, ősi rítusok, a középkori mindennapok elevenednek meg, mint ahogy március 21-i budapesti koncertjükön az Olasz Kultúrintézetben is.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében külön műsorsorozat hangsúlyozza az esélyegyenlőség fontosságát, fellép például a Blind Boys of Alabama gospelkórus, amely 1939-ben jött létre egy afroamerikaiak számára létrehozott vakok intézetében. Az értelmi fogyatékos fiatalok alkotta Baltazár Színház a Kőválasz című produkcióval lép színre a Budapesti Kamaraszínházban. Bozsik Yvette vadonatúj koreográfiája, a Lélektánc premierjén pedig a Bozsik Yvette Társulattal a fogyatékossággal élő művészekből álló Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport lép fel március 21-én a Millenáris Teátrumban.

A kortárstánc kedvelői minden bizonnyal nagy érdeklődéssel várják a harmadszor Budapestre látogató Limón Dance Companyt, amely a XX. századi amerikai modernek egyik legnagyobb hatású alkotója, José Limón örökségét gondozza ma is.

Nemcsak a reneszánsz, hanem a Puccini évforduló is súlyponti része a BTF-nek. A szicíliai-francia sztártenor, Roberto Alagna először énekel Budapesten, Puccini áriákból ad estet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A 150 éve született zeneszerző fiatalkori operájából, az Edgarból kifejezetten a fesztiválra készített koncertszerű előadást a Magyar Állami Operaház. A Kolozsvári Állami Magyar Színház pedig a Gianni Schicchi sajátos modern változatával vendégszerepel.
A Bordeaux-i Opera megrendelésére komponálta Tihanyi László François Mauriac Genitrix című kisregénye alapján az Anyaisten című operát, a francia társulat a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában mutatja be a produkciót.

A fesztivál minden évben vendégül lát egy várost, idén Mátyás király szülővárosa, Kolozsvár lesz a fő vendég: a Kolozsvári Állami Magyar Színház mellett fellép a város Állami Szimfonikus Zenekara, a Transylvania Barokk Együttes és az Arcadia Vonósnégyes.



baa \ bsa

MTI 2008. március 14., péntek 5:41

Információ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását