2024. május 3. - Tímea, Irma

A világ kulturális fővárosa

Sehol nincs olyan bőséges kulturális kínálat, mint Londonban - mutatta ki a brit főváros fejlesztési ügynöksége a világvárosok krémjének kínálatát összehasonlító empirikus felmérés alapján.
2008. március 14. péntek 08:37 - Hírextra

A London Development Agency friss kutatási jelentése szerint Londonban több múzeum, művészeti galéria, könyvtár, színház, koncertterem, klub és mozi működik, mint New Yorkban, Párizsban, Tokióban vagy Sanghajban.

A 7,5 milliós metropoliszban évente 17 285 színházi előadást tartanak, míg a második helyezett Párizsban 15 598, a harmadik helyen álló New Yorkban pedig 12 045 előadást. Aki élő zenére vágyik, az Londonban 400 hely közül választhat, több mint kétszer annyi közül, mint New Yorkban, ahol 151-re rúg a kínálat, Párizsban pedig 122-re. Az éves fesztiváladag is Londonban a legnagyobb; 200 rendezvénysorozatból áll (New York: 81, Párizs: 40).

"A városokat nem a gazdasági, hanem a kulturális teljesítmény teszi naggyá. Londonba sem jön senki csak azért, hogy megnézze a bankárokat" - nyilatkozott a jelentést bemutató sajtótájékoztatón Ken Livingstone. A polgármester bejelentette, hogy a városháza 2012-ig 1,4 milliárd fontot (477 milliárd forint) fordít a londoni nyári olimpiához kapcsolódó kulturális kezdeményezések támogatására.

A "London - Kulturális audit" című tanulmány szerint a város kultúrája "szétválaszthatatlanul összekapcsolódik" a gazdasággal. 2005-ben 554 ezer fő - a munkavállalók 12 százaléka - dolgozott az úgynevezett kreatív szektorban, amelynek 20 milliárd fontnál is nagyobb volt a részesedése London gazdasági kibocsátásában. (A kreatív szektor kifejezést egyébként Richard Florida amerikai társadalomtudós vezette be. Az ide tartozó legfontosabb iparágak a reklám, az építészet, a formatervezés, a szoftver- és játékfejlesztés, a divat, a képzőművészet, az iparművészet, a szórakoztatóipar, az újságírás, valamint a kutatás-fejlesztés.)

A vizsgált öt világváros közül Londonban a legmagasabb a kultúrafogyasztók aránya. A mozilátogatások száma 39,8 millió volt 2005-ben, a vezető színházak előadásait összesen 12,4 millióan látták, és egy főre vetítve 2,7 volt a nemzeti rangú gyűjteményt őrző múzeumokban tett látogatások száma. London ezzel mindhárom kategóriában maga mögé utasította a többi négy várost.

"A kulturális élet és a kreatív szektor globális jelentőséget ad a városnak, és ez a felmérés elsőként mutatja meg részletesen, hogy miként alakult ez a folyamat és mit jelent a londoniaknak" - mondta Chris Smith, a város kulturális stratégiájáért felelős London Cultural Consortium vezetője.

A 2012-es olimpiát felvezető eseménysorozat rögtön az idei pekingi játékok záróünnepsége után elkezdődik és a londoni megnyitó ceremóniáig tart. Livingstone bátorítja a résztvevő nemzeteket, hogy használják ki az 1,4 millió fontos támogatási alap nyújtotta lehetőségeket, kapcsolódjanak be a londoni pezsgésbe és mutassák meg kultúrájuk egy-egy szeletét.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását