2024. április 29. - Péter

Csernus Mariann

Nyolcvanadik életévét töltötte be nemrég Csernus Mariann Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, aki 1989 óta a Nemzeti Színház örökös tagja. Büszkén említheti magas életkorát, hiszen annak hátrányaiból semmit sem észlel a közönség. Versmondása, színjátszása m
2008. november 26. szerda 08:23 - Hírextra
Soha nem akart más lenni, csak színésznő. József Attila, Radnóti Miklós, Babits Mihály, Weöres Sándor versein érett felnőtté, hiszen csitri korától elbűvölte őt a magyar költészet legnagyobbjainak életműve. Persze, hogy nemcsak olvasni, hanem elmondani is próbálta a verseket, olyan átéléssel, hogy gimnazistaként sorra nyerte az önképzőköri versenyeket.

Devecseri Gábor költő is fölfedezte tehetségét, ő vitte el az érettségi után Csernus Mariannt meghallgatásra a Pesti Színházba, Egri István igazgatóhoz. A szigorú ember hírében álló direktor azonnal le is szerződtette. Egy év múltán újabb meghallgatásra ment, ezúttal a Nemzeti Színházba, ahol olyan nevekből álló zsűri előtt szavalhatott, mint Tőkés Anna, Mészáros Ági, Básti Lajos, Gábor Miklós és a nagyhatalmú igazgató, Major Tamás. És megtörtént a csoda! Puszta érettségivel, mindenfajta színészi előképzettség nélkül felvették az ország első színházának tagjai közé!

Ennek már ötvennyolc esztendeje. Csernus Mariann azóta is a Nemzetit, illetve a Magyar Színházat szolgálja.

- Hiába is jelentkeztem volna a Színművészeti Főiskolára, származásom miatt az ötvenes években semmi esélyem nem lett volna, hogy felvegyenek - magyarázza a kezdetekre emlékezve a művésznő, aki október végén kerek születésnapját - a nyolcvanadikat - ünnepelhette, szerencsére jó erőben, egészségben.

- Maradjunk még a múltnál. Major Tamás nem kifogásolta a származását? A színész-igazgató közismert baloldali elkötelezettségét nem zavarta, hogy egy volt Horthy-tiszt lányát szerződteti?
Ma talán sokakat meglep a válasz:

- Major zseniális ember volt, csodálatos stílusérzékkel megáldva. A rossz nyelvekkel ellentétben, nem volt vaskalapos kommunista. Nemcsak az elveket, hanem a tudást is nagyra tartotta. A tehetséget pedig felismerte és felkarolta. Amikor találkozott apámmal, "Jó napot, vitéz úr!"-ral köszöntötte. Apám pedig így viszonozta a váratlan gesztust: "Jó napot, Major elvtárs!"

- Nem hiányzott az életéből, vagy későbbi pályáján a főiskola?

- Csupán a színpadi mozgás tudásának a hiányát szenvedtem meg a pálya elején, de aztán a Nemzeti remek rendezői: Gellért Endre, Vámos László és Major arra is megtanítottak. Sokat köszönhetek a színház nagyasszonyának, Tőkés Annának is.

A művésznő számtalan nagy szerepe mellett az előadóestjeiről is híressé vált.

- Weöres Sándor 1970-ben adta át nekem a Psyché kéziratát, azzal, hogy ha tetszik, csináljak vele azt, amit akarok. Kétórás monodrámát készítettem belőle, amelyet az évek során több mint ötszázszor adtam elő. A másik, örökösnek mondható előadóestem a Vizsolyi Biblia eredeti szövege alapján készült. 1982 óta a mai napig műsoromon van ez a kétórás előadás.
Továbbra is főszereplője Szabó Magda Az ajtó című világsikerű regényéből készült színműnek (Magyar Színház), és két új szerepre is készül.

- Nem esik nehezére a tanulás?

- Szerencsére ebben a korban is könnyen tanulok, s ami még fontosabb, nehezen felejtek. Amit egyszer megtanultam, álmomból felkelve is el tudom mondani. Repertoáromban több, mint hatszáz vers szerepel. Egyik sem rövid lélegzetű.

- Minek köszönheti ezt a rendkívüli állóképességet?

- Naponta öt órát sétálok és közben memorizálok. Hetente háromszor járok uszodába, de úszás közben is verseket mondok magamban.

- Nem bántja, hogy a Nemzeti Színházban eltöltött fél évszázada sem volt elég ahhoz, hogy beválasszák A nemzet színészei közé?

- Tudtam róla, hogy felmerült a nevem, több kollégám is szerette volna, ha megválasztanak, de végül a többség leszavazott.

- Tudja, kik voltak?

- Pontosan tudom. Szomorú, hogy éppen azok, akikről azt hittem, hogy a barátaim.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását