2024. május 4. - Mónika, Flórián

Franciázás egy éjszakán át

Egy éjszaka, öt film, egy reggeli. Ha a franciákról nemcsak Trianon jut eszébe - de akár azoknak is látáskör-bővítés gyanánt - keresve se találhat jobb programot március 15-ére, mint a frankofón filméjszakát.
2008. március 14. péntek 19:05 - Pálfi Rita

Persze joggal vádolhatnának elfogultsággal, hiszen lassan már egy évtizede kisebb-nagyobb mértékben résztvevője vagyok a márciusi frankofón rendezvényeknek, aminek gimnazista kori legnagyobb durranása mindig a Pécsett tartott diák színjátszó fesztivál volt. Az mindenesetre biztos, hogy változatos programok sorából áll az idei frankofón ünnep is, és ebbe ragyogóan illeszkedik az immár hagyománnyá vált egész estés vetítés is.

A maratoni filmnézés azonban a francia nyelvet annyira nem kedvelő, vagy csak nem ismerő emberek részére is élménydús pillanatokat tud okozni. Arról nem is beszélve, hogy a frankofón kultúra - bár a franciáktól indul ki – a világ minden táján más és más arcú, különböző látásmódokat villant fel; sokszínű és érdekes.

Ilyen szempontból is különleges lesz az idei év, hiszen elsőként került a programba kanadai film is (aminek már régóta létjogosultság lett volna) Ráadásul az „Oldozz fel” (Délivrez-moi) című filmet személyesen Denis Chouinard, a rendező mutatja be.

 

Program
21h00: Kanada, Québec: Oldozz fel!
23h00: Franciaország: Van barátod
00h45: Románia: California Dreamin'
03h30: Belgium: Hop
05h25: Svájc: Csak semmi pánik!
Ezen kívül meg kell adni a franciáknak, ami a franciáké: hangulatteremtésben egyedülállóak. Nem egyszer vettem már részt moziéjszakán a Francia Intézetben, és a filmekhez hasonlóan markáns emlék maradt a szünetek hangulata, és természetesen a vetítéssorozat végén a reggeli. Elmondhatatlanul jó, főleg a fáradt és boldog arcok társaságában. És a francia reggeli elmaradhatatlan tartozékaival: croissant-nal és kávéval.

 

Holnap, március 15-én este 9 órakor kezdődik a maratoni filmvetítés a Francia Intézetben (Budapest, I. ker. Fő u. 17.), a program látogatása ingyenes. Ha esetleg valakit a vetített filmek is érdekelnének előzetesen, némi információmorzsát elhintenék e témában is.

Mivel az idén a kanadai alkotás számít újdonságnak, ezért ezzel is kezdeném a sort: az „Oldozz fel” tragikus múltbéli esemény által összekötött, ám semmi más közös vonással rendelkező nők három generációját mutatja be. Átlagos helyszín, átlagos szereplők, sorsuk teszi érdekessé őket. A film a főszereplő, Annie börtönből való szabadulásával indul, a későbbiekben azt is megtudjuk, hogy miért került oda. Ahogy a történet során megismerjük egy bámulatos erejű, mindenkit felrázó főhőssel leszünk „gazdagabbak”, aki újra próbálja felvenni megszakadt életének szálát: kislányával javítani a kapcsolatát, anyósa ellenállásának leküzdésével.

„Van barátod” (Mon meilleur ami). És most nem tértünk át rádióreklámra, ez az este francia alkotása. A rendező Patrice Leconte. Nevét a magyar közönség talán a Tangó és a Rizsporos intrikák című filmjeinek hála tanulta meg. Mondjuk én a „Lány a hídon” óta jegyzem az úriembert, már csak azért is, mert ennek a filmnek köszönhetően megértettem Johnny Depp döntését, és újra megbizonyosodhattam róla, hogy Daniel Auteuil egy zseni. A rendező szombaton látható művében egy műkereskedő barátkeresésének történetét meséli el. Meg is leli, egy melegszívű taxisofőr személyében. Annyi csak a gond, hogy fogadásból keresett barátot. Vajon megfér-e együtt a csalás és a barátság?

Ezután Romániában folytathatjuk filmes utazásunkat a Cristian Nemescu rendezte „California Dreamin'”-nel. Egy kis faluban játszódik, ahol az állomásfőnök feltartóztat egy NATO-vonatot, és az amerikaiak érkezésével beköltözik a faluba a „lehetőségek hazája”.

Az utolsó előtti film Belgiumból érkezik hozzánk. Dominique Standaert munkája és sejtelmesen a Hop címet viseli. A történet egy illegálisan Belgiumban tartózkodó fiatalember küzdelmét mutatja be a bürokráciával. Kiutasított apjára szeretne rátalálni.

Csak semmi pánik! – egyrészt mert van még egy film hátra a reggeliig, másrészt meg ez a címe Denis Rabaglia filmjének („Pas de panique”), aki a svájci vonalat erősíti az esten. A történet egy harmincas éveiben járó fiatalember kálváriájáról szól. Az a szörnyűség esik meg vele, hogy át kell venni apjától a családi vállalkozás vezetését, ám főhősünk manapság igen csak gyakori férfikórságtól szenved: betegesen retteg a felelősségvállalástól.

A maratoni filmvetítés a Francia Intézetben ingyenesen látogatható.

Ha valakinek ennyi sem elég a frankofón világból március 25-31-ig az Örökmozgóban Kanadai Frankofón Filmnapok várják a mozi ínyenceket. Megtekinthető lesz többek között az Oscar-díjas Barbárok a kapuknál, de a holnap látható Oldozz fel!-t is újra meg lehet nézni.

Ezen felül frankofónia éves magyarországi ünnepségsorozata nemcsak a hetedik művészet rajongóinak kínál változatos programokat. Gasztronómiai ízelítőktől a képregények varázslatos világán át még a stílusát tekintve rendkívül széles skálán terjedő koncerteket is jelent a frankofónia ünnepe. Idén tizenegy ország: Belgium, Kanada, Franciaország, Magyarország, Madagaszkár, Marokkó, Románia, Szlovénia, Svájc, Tunézia és Vietnám összefogásából született a rendezvénysorozat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását