2024. március 29. - Auguszta

Kábellopás miatt totális áramszünet

Kábellopás miatt borult sötétségbe Mogyoród - az áramszolgáltató már belefáradt a feljelentgetésbe. A Pest megyei településen szerdán este, pár perccel hét óra előtt szűnt meg az áramellátás, az ELMŰ akkori tájékoztatása szerint egy üzemzavar miatt.
2008. március 14. péntek 18:59 - Hírextra

Azóta kiderült, hogy a 2500 háztartást - Mogyoród teljes lakosságát - érintető áramszünetet színesfém-tolvajok okozták, akik a település határában szétfűrészeltek egy villanypóznát, hogy a vezetékekhez férjenek. Nem csak a háztartásokban nem volt áram, míg az üzemzavart a szakemberek el nem hárították, de a közvilágítás is megszűnt, így teljes sötétségbe borult a település.

Az áramszünet következtében több nagy értékű háztartási berendezés ment tönkre a település lakásaiban. A hírügynökség a térség áramszolgáltatójától, az ELMŰ-től megtudta, hogy az ügyben nem tettek feljelentést - bár teljesen egyértelmű, hogy bűncselekmény történt - mert már nem igen látják értelmét: a rendőrségen számtalan felderítetlen hasonló ügy hever, a tolvajok kilétére többnyire nem derül fény. A térséget sújtó vezeték- és trafóolaj-lopásokat a legritkább esetben követik el magányos tolvajok, sokkal inkább jellemző, hogy szervezetten "dolgoznak" az erre szakosodott bandák.

Az est leszálltával lépnek akcióba, szerszámokkal érkeznek a kiszemelt trafóhoz vagy villanyoszlophoz, majd a leszerelt, ipari mennyiségű trafóolajat, vezetéket darus teherautóval szállítják el. A lopások szervezettségét bizonyítja az a meglepő tény is, hogy - az ELMŰ megfigyelése szerint - akkor növekszik meg az esetek száma, mikor a tőzsdéken emelkedik a színesfémek ára. Az áramszolgáltató egyre jelentősebb erejét köti le a lopásokkal okozott károk felszámolása; elsődleges feladata a szakembereknek ilyenkor az áramszolgáltatás helyreállítása, feljelentést pedig már csak a kirívó esetekben tesznek, hiszen az esetek zömében reménytelen, hogy sikerrel záruljon a nyomozás.

Mára olyan méreteket öltött a színesfém-lopás, hogy annak nemzetgazdasági következményei lehetnek; nem csak az áramszolgáltatók, de a telefontársaságok és a vasút is szenved a tolvajok okozta károktól.

Forrás: Havaria Press
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását