2024. április 19. - Emma

Megelőzhető az egyetemisták alkoholfüggősége

Ha a szülők következetesen ellenőrzik középiskolás gyermeküket, megelőzhetik, hogy az egyetemre kerülve alkoholproblémái legyenek - állították egy amerikai egyetem kutatói március elején közzétett tanulmányukban.
2008. március 13. csütörtök 17:21 - Hírextra

"A középiskolai ivászat a messze a legjobb előrejelzője az egyetemisták alkoholfogyasztásának" - jelentette ki Amelia M. Aria, a Marylandi Egyetem kutatója.

"Az a diák, aki a középiskola alatt nem ivott alkoholt, a továbbtanulás első évében kevesebbet fog" - állapította meg a Substance Abuse Treatment, Prevention and Policy című online szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzője, aki általánosítva leszögezte, hogy a középiskolások alkoholfogyasztásának szintje közvetlen kapcsolatba hozható azzal, mennyit isznak majd elsőéves egyetemistaként.

A kutatás során több mint 1200 egyetemistát (fiúkat és lányokat) faggattak ki egészségügyi kockázataikról, többek között az alkohol- és drogfogyasztásukról. Azt is figyelembe vették, hogy kit mennyire ellenőriztek a szülei a középiskolás évek alatt, mennyire volt szigorú a megbeszélt családi szabályok számonkérése.

"Világosan kimutatható volt, hogy a gyerekek pontosan tudták, milyen elvárásaik vannak a szüleiknek" - értékelte Aria.

A szigorúbb ellenőrzés következtében a tinédzserek a középiskolában és az egyetemre bekerülve is kevesebbet ittak. Igaz, hogy a statisztikai módszerekkel történt ellenőrzés során kiderült: a korán kezdett, folyamatos ellenőrzés sem tudta közvetlenül befolyásolni a későbbi italozást.

Aria azért felhívta rá a szülők figyelmét, hogy ha bizonyos szinten az egyetemi évek alatt is megpróbálják kordában tartani gyermekeiket, az megvédheti őket az alkoholfüggőségtől.

A tudós azonban azt sem rejtette véka alá, hogy nem könnyű megtalálni azt a helyes egyensúlyt, amikor a fiatal felnőtt még nem érzi, hogy önállóságába gázoltak, de a szülő sem adja ki teljesen a kezéből a gyeplőt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását