2024. április 28. - Valéria

Ha a kormány nemet mond, a Fidesz újra kötélnek áll

Ha a kormányoldal hétfőn az Országgyűlésben leszavazza a Fidesz javaslatát a népszavazás eredményeképpen kieső vizitdíjak, kórházi napidíjak és tandíjak pótlására, lesz újabb javaslatunk - jelentette be Áder János csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón
2008. március 13. csütörtök 13:43 - Hírextra

A Fidesz képviselője részleteket nem mondott egy esetleges új törvényjavaslat tartalmáról.
Áder János közölte: a Fidesz szerint a kormánynak alkotmányos, erkölcsi és politikai kötelessége pótolni a népszavazás eredményeként kieső bevételeket az egészségügyben és az oktatásban. Hangsúlyozta: a problémát nem a Fidesz és nem is a 3,3 millió igennel szavazó választópolgár idézte elő, hanem Gyurcsány Ferenc.

A sajtótájékoztató néhány perces filmbejátszással kezdődött, amely azokat a kormányoldalra hivatkozó sajtóhíreket, nyilatkozatokat összegezte, amelyekben Gyurcsány Ferenc, illetve az MSZP és az SZDSZ szakpolitikusai a 2006-os országgyűlési választási kampányban azt bizonygatták, nincs olyan szándék, hogy fizetős legyen az egészségügy és az oktatás.

A film visszaidézte, amikor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nagygyűlésen kijelentette: a kormány szándéka a két terület fizetőssé tétele. Előkerült Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor televíziós vitája is, ahol a Fidesz elnöke azt mondta, van szándék a fizetőssé tételre, ám ezt Gyurcsány Ferenc határozottan cáfolta.

Áder János úgy fogalmazott, hogy a 2006-os választási kampányban egyetértés volt e két kérdésben a Fidesz és az MSZP között, ám Gyurcsány Ferenc megváltoztatta véleményét, mást tett, mint amit ígért. A Fidesz politikusa hangsúlyozta: a költségvetés 16 ezer milliárd forintos főösszegéhez viszonyítva csekély összeg, amit a kormánynak biztosítania kellene a kieső díjak pótlására, ám ezt nem akarja megtenni. A hiányzó összeg nagyságrendjét érzékeltetve azt mondta, a 2007-es év adó- és járulékemeléseiből több mint 600 milliárd forint folyt be, és ha 1 százalékkal növekedne a gazdaság, akkor 120 milliárd forint többlet keletkezne. Áder János úgy vélte, a szükséges mintegy 15 milliárd forintos forrást megtalálni nem kihívás, ám ehhez hiányzik a kormányzati szándék.

Áder János szerint a kormány hétfő óta bűnbakot keres, "egy újabb hazug, erkölcstelen, primitív kampány kezdetén vagyunk". Hozzátette: a kormány azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy minden bajt, ami ezután az egészségügyben történik, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése, a népszavazás eredménye okozza.

A Fidesz úgy látja, a kormány mostani kampányát ott folytatja, ahol azt a vasárnapi kampánycsend előtt abbahagyta. Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc egy szerdai rendezvényen csalásról, szemfényvesztésről beszélt, Áder János úgy fogalmazott, "ez már a bukott miniszterelnök kétségbeesett vergődése, hogy mindenáron megtartsa hatalmát".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. március 13. 16:34
Újabb hazug, erkölcstelen, primitív kampány előtt állunk - mondja Áder.
Milyen igaza van. A Fidesz ilyen kampányt folytatott és ilyen elé nézünk.
Ma már igennel szavazó híveiknek és nem híveiknek is nyilvánvaló lehet, hogy jól csőbe húzták az embereket, akik közül sokan azt sem tudják, hogy mi az a közpénz, mi a költségvetés. Orbán éppen erre alapozott!
Majd az adófizetők összessége fizet mint a katonatiszt - oszt jónapot!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását