2024. május 9. - Gergely

A cerkófnyelv bonyolultabb, mint hittük

"Hak pió!" - ha egy cerkóf így kiált, azzal azt közli társaival, hogy veszélyes sas közeleg. Ha viszont azt mondja: "Pió hak!", akkor a társai szépen lassan elindulnak feléje.
2008. március 13. csütörtök 13:40 - Hírextra

Klaus Zuberbühler, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója és csapata a fehérorrú cerkóf kommunikációját vették górcső alá, és eredményeik szerint, amelyeket a Current Biology című szaklapban publikáltak, a majmok az egyes hangokat kombinálják, és így azok különböző jelentést kapnak - ahogyan az emberi nyelvben is megfigyelhető. Véleményük szerint ez megkérdőjelezi a jelenleg elfogadott elméleteket, amelyek szerint az ember az egyedüli főemlős, amelyik több hang sorba rakásával ad át információt.

A "Pió hak!" kiáltás különböző felvételeit játszották le a cerkófoknak, hogy teszteljék a reakciójukat. Kiderült, hogy az állatok csak akkor indultak el a hang irányába, ha saját csapatuk egy tagja adta azt ki. Tehát a pió és hak hangok kombinációi legalább három különböző információt hordoznak, következtették a kutatók: az állat "személyazonosságát", a megfigyelt jelenséget valamint az állat szándékát, hogy mozgásba lendüljön.

Ez ellentmond azoknak az elméleteknek, amelyek szerint a Homo sapiens csak akkor kezdett el "szótagokat" egymásba fűzni, amikor már túl sok volt az egy szótagú hang. Zuberbühler szerint a cerkófok példája azt bizonyítja, hogy a rendelkezésre álló hangok korlátozott száma is beindíthatta az összetett nyelvhasználatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását