2020. február 26. - Edina

Veszélyben a trópusi erdők

A jövőbeni éghajlatváltozások megváltoztathatják a trópusi erdők arculatát, és ez kihathat azok szénraktározó képességére, valamint biológiai sokféleségére is.
2011. február 21. hétfő 09:22 - HírExtra
Ha folytatódnak a jelenlegi trendek, a szárazabb éghajlat lombhullató, magasra növő fajoknak fog kedvezni a többi fa kárára. Brian Enguist, az Arizonai Egyetem professzora és kollégái egy Costa Rica-i erdőben jegyezték fel az 1976 és 1996 között végbemenő változásokat. A változás az ökoszisztémákban végbemenő folyamatokat és azok képességeit is befolyásolja majd - magyarázta Enguist a BBC-nek.

A vizsgált időszakban sokszor fordult elő aszály - ami várható az előttünk álló időszakban is -, és összességében tetemesen megcsappant az erdő faállománya. A csökkenés leginkább a kisebb fákat érintette - tehát a magoncokat és az alacsonyabb növésűeket.

Behatóbb vizsgálatokkal a kutatók kiderítették, hogy elsőként azok a fák estek ki, amelyek nedvesebb körülményeket igényeltek, míg a szárazságtűrők maradtak. E fajok jellemzői, hogy lombhullatók, és a legfelső lombkoronaszint képviselői. Az e fajok dominálta erdők azonban kevesebb szenet képesek raktározni, és kevesebb biomassza található bennük.

Mindebből következően az új összetételű erdők károsan érintik majd az egész bioszféra éghajlatváltozással szembeni védekezőképességét. Enquist hozzátette, hogy ezek az erdők érzékenyen reagálnak az esőzésben bekövetkező változásokra is, amelyek így a jövőben azonnali vagy igen gyors következményekkel fognak járni.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását