2024. május 3. - Tímea, Irma

Közös összefogás- Komplex programok

A vidéken élő nők helyzetét tárgyalta az Európai Parlament "A foglalkoztatásban egyre szélesebb szakadék alakul ki a városi és vidéki területeket összehasonlítva. A hátrányok fokozottan érvényesek a vidéken élő nőkre.
2008. március 12. szerda 17:29 - Hírextra

Kedvezőtlenebbek az esélyeik a társadalmi beilleszkedésre, munkavállalásra, a gyermek-, az oktatási, egészségügyi, szociális intézményekhez való hozzájutásra. A társadalom egyik legveszélyeztetettebb csoportját alkotják, hiszen fokozottan vannak kitéve az elszegényedés, marginalizáció veszélyének. Ha el is tudnak helyezkedni, a keresetük jelentősen elmarad városi nőtársaikétól."- fejtette ki a szocialista Gurmai Zita írásbeli hozzászólásában annak kapcsán, hogy Strasbourgban március 11-én késő este az Európai Parlament plenáris ülése Christa Klass néppárti képviselő jelentését tárgyalta "A nők helyzete az EU vidéki területein" címmel.

A képviselő asszony felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi hátrányok halmozott megjelenése szociális feszültségeket gerjeszt, hiszen éppen a leghátrányosabb helyzetű településeken a leghiányosabb a szociális ellátórendszer, valamint itt a legnagyobbak az infrastrukturális hiányosságok is. "A mezőgazdaságnak - más lehetőségek híján - rövidtávú előnyökkel és alacsonyabb életszínvonallal járó szerepe konzerválja a vidék feszültségekkel terhes foglalkoztatási helyzetét. "- jelentette ki dr. Gurmai Zita.

Megoldásként a közös összefogást jelölte meg a szocialista EP képviselő, így mint mondta, a helyhatóságoknak, kormányoknak és az Európai Közösségnek egyaránt felelősségteljes a szerepe.
Komplex felzárkóztatási programok indítására van szükség- hangsúlyozta a képviselő asszony. "Meg kell teremteni a vidéki lakosság felzárkózási esélyeit alternatív munkahelyek létrehozásával, infrastrukturális fejlesztésekkel, a piaci viszonyokhoz illeszkedő képzési, átképzési programok indításával, vállalkozások indításának támogatásával, a határmenti és határokon átnyúló projektek létrehozásával. "

Végezetül Gurmai Zita kifejtette: elkerülhetetlen, hogy a felzárkóztatási programokat az egyes vidéki térségek sajátosságaira szabják, hiszen ez biztosíthatja a területi különbségek folyamatos mérséklését.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását