2024. április 16. - Csongor

Ahová lépek szélerőmű terem

Új lendületet kapott a szélenergia-ágazat Ausztriában, s a magyar határral szomszédos Burgenland tartomány élen jár ebben. A Hegyeshalom felől Bécsbe tartó autós a szélerőművek erdejét pillanthatja meg az autópályáról.
2010. július 3. szombat 10:14 - HírExtra
Noha Burgenland az egyik legkisebb osztrák tartomány, már most is itt található az osztrák szélerőművek harmada, és a tervek szerint néhány év alatt duplájára nő a számuk. Ausztriában a szélerőművek telepítése a kétezres évek elején ívelt fel, az utóbbi néhány évben viszont alig-alig volt példa új beruházásra. Az elmúlt fél évben ismét "friss szelek" kezdtek fújni a piacon, főként, a közel 30 százalékkal megemelt felvásárlási árnak köszönhetően.

Az erőművek telepítése a befektetők, a földtulajdonosok és a települések közös érdeke, így mindenki a megegyezésre törekszik - hangsúlyozzák az érintettek. Az együttműködés jó, számottevő konfliktusról sem a beruházók, sem a földtulajdonosok részéről nem hallani példát.

A szélenergiával előállított áram felvásárlási árát februárban 7,53-ről 9,7 eurócentre emelték és növelték a támogatásra rendelkezésre álló keretet is. Ezt megelőzően egy tavaly novemberi törvénymódosítás 2015-ig 700 MW összteljesítményű új létesítmény felállítását tűzte ki célul.

Az ágazati szereplők üdvözölték a tarifa megemelését, megemlítve, hogy az új ár kedvez az új beruházásoknak. A remények máris igazolódni látszanak: Burgenlandban áprilisban elfogadtak egy területrendezési határozatot, amelynek alapján néhány év alatt 170 új szélerőmű létesülhet a tartományban, 504 MW összteljesítménnyel. Az országban jelenleg összesen 617 működik. Összteljesítményük 994,6 MW, az energiafelhasználás 3 százalékát biztosítják.

Az erőmű 2 m/s felett termel áramot, csúcsteljesítményét 12 m/s mellett adja le.

Egy energiapark létrehozása a tervezéstől a környezetvédelmi eljáráson át a megvalósításig két-három évig tart - mondja a szakember. Maga az építkezés ezzel szemben a beton alapozás elkészülte után öt-tíz nap alatt lezajlik. "Nagyon gyorsan le is bontható és nem jár visszafordíthatatlan környezeti beavatkozással". "A szélenergia viszonylag új technológia, az elmúlt 15 évben terjedt el, így a következő tíz évben jelentős fejlődés várható". A beruházás megtérülési ideje 10-12 év.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását