2024. május 2. - Zsigmond

Indul a hajózási szezon

Az idei lesz az első szezon a Fertő tónál, amikor a hajók és vitorlások szabadon és bárhol áthaladhatnak a magyar-osztrák vízi határvonalon a schengeni egyezmény életbe lépésének köszönhetően. Március 15-én a Fertő tó magyar oldalán is megindul a hajóforg
2008. március 12. szerda 08:50 - Hírextra

- A Fertő tavi Hajózási Kft. két hajóval indítja el az idei szezont - mondta az MTI-nek Seffer Gábor, a cég értékesítési vezetője. A 120 férőhelyes Burgenland sétahajó és egy 24 személyes kisebb jármű nem menetrend szerint, hanem az igényeknek megfelelően közlekedik majd. Tavaly összesen 25 ezer utast szállítottak, az idén ennél jóval többre számítanak. Erre adnak reményt a programok, amelyek a romantikát sem mellőzik majd, hiszen a piknikpartik mellett az utasok a hajnali napfelkeltében és a napnyugtában is gyönyörködhetnek. A hajók igény esetén kikötnek az ausztriai Fertőmeggyes (Mörbisch) és Illmic (Illmitz) kikötőjében. Vonzerőt jelenthet az is, hogy a kerékpárral érkezőknek járművükért nem kell külön fizetniük.

A fő attrakciót azonban bizonyára az idén is a Fertőmeggyesi Ünnepi Játékok megtekintése jelenti majd. A tervek szerint a hírneves vízi színpadhoz rendszeresen szállítanak látogatókat a Fertőrákosi öböl kikötőjéből és vissza. A nyár folyamán az "Im weissen Rössl" című operettet mutatják be minden héten négy alkalommal a színpadon. Az előadások után tűzijáték fokozza a hangulatot. További meglepetésekkel is várják a hajókázást kedvelőket. A Vizek Éve alkalmából óvodásoknak és iskolásoknak szerveznek programokat, amelyeken a Fertő tó élővilágát ismertetik meg a gyerekekkel.
A Fertő tavi hajózást 1840-ben Széchenyi István indította el. A negyedik angliai útjáról magával hozott "Himfy 2" nevű vitorlás szelte először a tó habjait. Egy 1855-ben kelt császári és királyi rendelet kompjáratot létesített a tavon Moson és Sopron vármegye közt. 1884-ben az első vitorlásversenyt is megrendezték. Ezen osztrák és magyar versenyzők is megküzdöttek egymással, végül az első helyet a Rudolf nevű, hazai színekben induló hajó szerezte meg.

Napjainkban öt vitorlásegyesület és -klub működik a Fertő tó magyar oldalán. Szezonnyitójukat április 20-án tarják. A balatonihoz hasonló hagyomány szerint koszorút dobnak a vízbe, majd kivitorláznak a hajók a tavaszi széllel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását