2024. április 25. - Márk

Parlamenti beszámolók a magyar tudományról

A népszavazáson hozott döntések végrehajtását célzó kormányzati és fideszes törvényjavaslat együttes általános és részletes vitájának lezárását követően a késő délutáni órákban folytatódott a magyar tudomány 2003 és 2006 között helyzetéről szóló beszámoló
2008. március 11. kedd 23:33 - Hírextra

Bencsik János (Fidesz) felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy miközben Magyarország az EU tudományos életének központjává szeretne válni, hazánkat az innovációs kultúra stagnálása és a tudástőke lemaradása jellemzi. Ehhez hozzátartozik - mondta -, hogy a magyar vállalkozások innovációs kapacitása is nagyon alacsony. Emlékeztetett: az elmúlt években jelentős mértékben csökkent a minisztériumi fenntartásban működő kutatóhelyek száma, aminek kedvezőtlen hatása már érezhető.

A politikus szerint Magyarország a kutatás-fejlesztésre fordított források szempontjából messze elmarad az EU átlagától, alig éri el annak felét. Úgy vélte, Magyarországon az adórendszer sem ösztönzi a nemzeti innováció fejlesztését.

Tatai-Tóth András (MSZP) a benyújtott jelentéssel kapcsolatban azt mondta: a dokumentum pozitívuma, hogy komplex egészként kezeli a tudomány egyes területeit, az oktatást a szellemi tőke termelésének alapjaként tartja számon.

Mint mondta, kéri az MTA állásfoglalását az érettségi mai rendszeréről, arról, hogy szükséges-e a felsőoktatás alapszakaszára való bejutáshoz két tárgyból az emelt szintű érettségi.

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke az elhangzottakra válaszolva közölte: ha Magyarország a piac igényei szerint kellő mennyiségű szellemi tőkét tud előállítani, akkor az anyagi tőke is megjelenik az országban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bár az innováció a XXI. század legfontosabb ipara, Magyarországon ma mintegy 600 ezer alulképzett ember van. Így kérdés, hogy elegendő megfelelően képzett szakembert tud-e az ország adni - mondta.

Az Akadémia elnöke úgy vélte: Magyarországnak egyetlen esélye az, hogy a tudásiparba fektessen be. Hozzátette: ehhez megvan a megfelelő oktatási rendszer. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, ha csak a jelenlegi szinten tud Magyarország kutatás-fejlesztésre pénzt fordítani, akkor az lemaradás nem kerülhető el.

Az MTA szerepével kapcsolatban Vizi E. Szilveszter azt mondta: fontos, hogy van Magyarországon egy intézmény, amely a kor tudományos eredményein alapuló válaszokat tud adni bármely kormány számára.

Az MTA elnökének válasza után az ülést vezető Mandur László lezárta az együttes, általános vitát. Közölte: az előterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, így a jövő héten szavaz a Ház a beszámolók elfogadásáról szóló határozati javaslatról.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását