2024. április 27. - Zita

Brazíl őslégvédelem

Íjait és nyilait rázta fenyegetőn "őslégvédelemként" Brazília egyik utolsó érintetlen indián törzse, amikor először készültek fényképek róla egy repülőről. A törzs az Amazonas menti őserdő Peruval határos, nyugati részén él.
2008. május 30. péntek 11:24 - Hírextra
A fotók közül egyet a Survival International nevű, törzsszövetségben élő embercsoportokat segítő szervezet csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján (www.survival-international.org). A képeken élénkpirosra festett emberek nyilaikat rázzák a fölöttük szálló repülőgép felé.

A felvételek bizonyítják, hogy léteznek még teljes elszigeteltségben élő törzsek. Az indiánok felkutatását egy etnikai-környezeti szempontból is védettnek minősített területen a Funai elnevezésű brazil kormányalapítvány kezdeményezte.

"A világnak rá kell ébrednie, mi történik és biztosítani, hogy területük védett legyen a nemzetközi jog értelmében. Máskülönben hamarosan kihalnak ezek a törzsek" - mondta Stephen Corry, a Survival International igazgatója.

Legalább 100 elszigetelten élő törzs létét feltételezik világszerte, ezek több mint fele Brazília és Peru őserdeiben él. Valamennyiüket fenyegeti földjeik elvétele vagy olyan új betegség, mely számukra halálos lehet.

A repülőről hat kunyhót és egy nagy, haszonnövényekkel beültetett területet fényképeztek le. Jose Carlos Meirelles, a Funai szakértője elmondta, hogy ebben a körzetben az elmúlt húsz évben négy elzárkózva élő indián törzset találtak. A mostani az utolsó érintetlen törzsek egyike.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását