2024. április 27. - Zita

Nemzetközi környezetvédelmi dokumentumfilm

Magyar blokkja is van annak a 14 országban forgatott nemzetközi környezetvédelmi dokumentumfilmnek, amelynek világpremierjét a miami filmfesztiválon tartották.
2008. március 11. kedd 07:51 - Hírextra

A One Water (Miénk a víz) című, nemzetközi koprodukcióban készült egészestés dokumentumfilmet a rangos amerikai filmes mustra vasárnap esti gáláján mutatták be.

A bemutatót követően a közönség előtt fellépett a magyar rész két főszereplője: két mohácsi roma zenész, apa és fia, ifjabb és idősebb Peti-Kovács István. A másfélórás film mintegy tízperces magyar részében a fiú tangóharmonikázik, az apa tamburázik.

A hat éven át készült alkotás magyar rendezője, Vujity Tvrtko az MTI-nek Miamiból elmondta: a filmet teltház mellett vetítették, és a roma zenészek fellépése óriási siker volt.

A helyi Miami Herald című újság kritikusa Bernardo Bertolucci filmjeihez hasonlította az alkotást cikkében. A film zenéjét az autentikus hangzású magyar blokkon kívül a moszkvai filharmonikusok szerezték és játszották.

Az egymillió dolláros költségvetésű - a Miami Egyetem és különböző alapítványok által finanszírozott - film "lélegzetállító utazás", amelynek során kiderül, hogy a világ ivóvízkészletének a fele szennyezett, és egyes közösségek milyen küzdelmet folytatnak a vízért - olvasható a fesztivál ismertetőjében.

Tvrtko elmondta: az egyebek mellett Japánban, Kenyában, Amerikában, Mexikóban és Indiában forgatott dokumentumfilm magyar része arról szól, hogy az emberek élvezik a vizet, nincs érte mindennapos harc. "A magyar rész a legvidámabb, ehhez kerestem megfelelő helyszíneket (...) 2005-ben forgattunk a Széchenyi fürdőben, a bajai halászléfőző-fesztiválon, a mohácsi Duna-parton" - mondta. Az újságíró szerint ez nagyszerű propaganda Magyarországnak, hiszen valószínűleg sokan kerekednek majd fel, hogy élőben is megnézzék, amit a filmben láttak az országról.

A film világ körüli útra indul - 40 országba kapott meghívást - egyebek között azzal az üzenettel, hogy a Földön minden kis gyerek megérdemel egy pohár egészséges ivóvizet.

A miami filmbemutató után a két roma zenésznek átadták a washingtoni nagykövetség kitüntető okleveleit, amelyekkel elismerték szerepüket a magyar kultúra külföldi terjesztésében, a magyar-amerikai kapcsolatok erősítésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását