2024. április 26. - Ervin

Földharc - Felszámolják a Bábolnát

Felszámolják a Bábolnát. Az állami tulajdonos a tegnapi közgyűlésen kezdeményezte: jelezzék az alapcég, a Bábolna Zrt. fizetésképtelenségét a cégbíróságnak. A nagy múltú agrárvállalat maradék értékét - ötezer hektár földet - a felszámoló adhatja el.
2008. március 11. kedd 10:16 - Hírextra
Érdeklődő bőven akadhat. Dicstelen véget ért az ország egykori ékköve, a Bábolna története. A vállalat tegnapi - a februári ülés folytatásának számító - közgyűlésén a legnagyobb tulajdonos, az állami vagyont kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. képviselője kérte a grémiumot, hogy jelezze a bíróságnak a vállalat fizetésképtelenségét, és indítsa el a Bábolna Zrt. felszámolási folyamatát - tudtuk meg kisrészvényesektől. Forrásaink szerint erre a lépésre azért szánta el magát az MNV, mert nem látta biztosítottnak az eredményes működés feltételeit. Úgy tudjuk: a jelenleg már alig 180 főt foglalkoztató cég dolgozói képviseletének tegnap be is jelentették a felszámolásról szóló döntést és az eljárás elindítását. Ezzel a társaság művelésében lévő mintegy ötezer hektáros állami földterületért hamarosan megindulhat a versenyfutás.

Nagy befektetői csoportok csaphatnak össze a lényegében egyetlen komoly vagyonelemnek tekinthető földterületért - pontosabban a terület 2020-ig szóló haszonbérlet jogáért. A legnagyobb hazai mezőgazdasági cégek között számon tartott IKR Zrt. - a Bábolna korábbi leánycégének privatizált, majd igencsak továbbfejlesztett utóda - korábban jelezte: a magánosítási eljárásán mindenképpen szeretnének indulni. A Bábolna Zrt. ugyanis a vetőmagtermelés szempontjából számukra fontos földterületekkel rendelkezik. Ebben a kérdésben semmit sem változott a vállalat hozzáállása - közölték most. Lapunkhoz eljutott információk szerint Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának cége is érdeklődik a földek iránt. Erre utal az is, hogy társaság környékén már feltűnt a számottevő mezőgazdasági és élelmiszer-ipari befektetésekkel rendelkező OTP-vezér társasága. Az egyébként szintén felszámolás alatt álló Bábolna Takarmányipari Kft. ingatlanjait - és a márkanevet - ugyanis az a Tendre Kft. használja, amelynek egyik tulajdonosa a Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2002 Kft., míg a másik a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Nyrt. Utóbbi vállalat részéről korábban a Népszabadságnak úgy nyilatkoztak, amennyiben a Bábolna befektetési lehetőségként "előkerül", akkor - mint minden befektetési lehetőség esetében - megvizsgálják érdemes-e erre áldozni.

A Bábolna nem túl irigylésre méltó helyzete már jó ideje ismert volt, mégis akadt olyan kisrészvényes nyilatkozó, akit meglepett az MNV döntése. Ezt azzal magyarázták, hogy egy korábbi kormánydöntés szerint privatizálták volna a Bábolna Zrt.-t, amellyel a cégnek esélyt adtak volna a túlélésre. A magánosítás megkezdéséhez azonban el kellett volna adni a vállalat két, még meglévő kerteskői és szendrői gazdaságát. (A kormánydöntés szerint kizárólag növénytermesztő cégként lehetett volna eladni a társaságot.) Az MNV felszámolásról szóló döntése azonban furcsa mód éppen akkor született meg, amikor a hosszú, csaknem kétéves próbálkozás után az egyiknek éppen új gazdája akadt. A tegnapi közgyűlésen ugyanis arról is döntöttek, hogy két gazdaságra közelmúltban kiírt pályázatok közül a kerteskőié eredményes. Ennek keretében a közgyűlés a vállalat vezetőit fel is hatalmazta, hogy az eszközvagyont értékesítse, a gazdasághoz tartozó földterület eladásáról pedig az MNV írja alá a végleges szerződést. (Népszabadság)
Forrás: Havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását