2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bori monográfia készül

A több mint ezer magyar munkaszolgálatos, köztük Radnóti Miklós költő életét követelő bori munkatábor 63 éve feldolgozatlan történetét kívánja az olvasók elé tárni Csapody Tamás kutató, akinek kötete várhatóan jövő év végére kerül a könyvesboltokba.
2008. március 11. kedd 17:03 - Hírextra
Csapody Tamás az MTI-nek elmondta: négy éve, egy másik kutatás kapcsán bukkant a mai Szerbia területén található bori munkatábor "abszolút megíratlan" történetére. Visszaemlékezések, túlélőkkel készített interjúk jelentek meg a II. világháború alatt németek által üzemeltetett táborral kapcsolatban, de a téma egésze feldolgozatlan - magyarázta a kutató.

Hozzátette, hogy az elmúlt években magyar, német és szerb levéltárak dokumentumait, egyebek mellett az 1944. október 7-én történt, mintegy hétszáz magyar zsidó életét követelő cservenkai mészárlás több ezer oldalas németországi peranyagát dolgozta fel, valamint számos életinterjút készített Magyarországon és külföldön élő túlélőkkel, leszármazottaikkal.

A tervek szerint gazdag képanyag is dúsítja majd a bori rézbányában, illetve a Bor és Belgrád közötti vasútvonal építésén dolgozó munkaszolgálatosokról készülő monográfiát. Csapody Tamás ugyanis felvételeket készített a helyszínen a bori lágerek maradványairól: barakkok, latrinák, fogdák ma is látható kontúrjairól. Látható lesz az a nyaklánc, amelyet bányarobbantáshoz használt drótból, Dávid-csillagot formázó medálját pedig szerb pénzérméből és egy fényképből készítette az egyik munkaszolgálatos, és amelyet a mai napig őriz a Borból haza nem tért férfi özvegye.

A készülő könyvben szerepel majd egy József Attila-kötet, amelyet tulajdonosa a raboskodása alatt megőrzött, és egy olyan, sapkán viselt falapocska, amelyen a munkaszolgálatosok a számukat viselték. Emellett a híres Radnóti vers, az "Erőltetett menet" útvonalát és más, érintett helyszíneket mutató új, korszerű technikával készített térképek, korabeli egyéni és csoportképek is helyet kapnak a kötet oldalain - sorolta a szerző.

Az első háromezer munkaszolgálatost - zsidókat, Jehova Tanúkat, szombatistákat és nazarénusokat - 1943 nyarán vezényelték Borba. Egy évvel később újabb háromezer zsidó munkaszolgálatos került a Bor környéki táborokba, ahonnan 1944 őszén gyalog indították el Magyarország felé a legyengült emberek első csoportját. Útközben azonban - többek között - a magyar keretlegények bánásmódja miatt sokan életüket vesztették, így Szentkirályszabadjára már csak ezerötszázan érkeztek meg. Innen novemberben indították őket tovább Németország felé, Abdán 22 munkaszolgálatost, közöttük Radnóti Miklóst is agyonlőtték a keretlegények. A németországi koncentrációs táborokba már csak mintegy ezer ember érkezett meg, közülük pedig alig ötszázan érték meg a háború végét - ismertette a monográfiában feldolgozandó történet első részét Csapody Tamás.

A munkaszolgálatosok szintén 1944 őszén Borból elindított újabb csoportjára szerencsésebb sors várt: menetelésük második napján ugyanis Tito-partizánok felszabadították őket, és csaknem mindannyian - többen partizánnak állva - megérték a háború végét.

A német náci mérnök alapította szervezet, az Organisation Todt által üzemeltetett, és kormányközi megállapodás nyomán magyar katonák által felügyelt bori munkatáborról szóló könyv fejezeteiben elméleti és történeti háttér, a Borba vitt orvosok, valamint a munkaszolgálatosok és a keretlegények neveit tartalmazó lista is helyet kap. Utóbbiak között szerepel Tálas András, Radnóti Miklós egyik gyilkosa, aki a 298-as parcellában van eltemetve, holott neki nincs helye a Nemzeti Panteonban nyugvó hősi halottak mellett - mondta Csapody Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását