2023. október 1. - Malvin

Kihalt egy nyelv

89 éves korában elhunyt az az asszony, aki utolsóként beszélte az alaszkai ejak nyelvet. Marie Smith Jones harcosa volt a bennszülöttek jogainak és hagyományőrzésnek. Segítséget nyújtott az Alaszkai Egyetemnek az ejak szótár összeállításában, hogy lehetős
2008. január 24. csütörtök 19:09 - Hírextra

Smith Jonest családjának tagjai apró, szívós, láncdohányos, nagyon szabad szellemű asszonyként jellemezték. Olyanként, aki számos nehézséggel sikeresen küzdött meg élete során.

zenvedélyesen hitt az ejak nyelv megőrzésében. Fehér-amerikai, Oregonból származó férjével kilenc gyermeket neveltek fel. Közülük azonban egy sem tanulta meg anyja anyanyelvét, mivel abban a korban nőttek fel, amikor semmi sem volt elfogadott, csak az angol.

Smith Jones 15 éven át volt utolsó beszélője az ejaknak. "Teljességgel átérezte speciális helyzetét, azt hogy utolsó képviselője az övéinek" - mondja Michael Krauss nyelvész, az asszony egykori munkatársa.

Az ejakok egykori földje 500 km-es sávban húzódott az Alaszkai-öböl mentén. Az Egyesült Államok legészakibb államában mintegy húsz további nyelv van végveszélyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását