2024. április 25. - Márk

Várjon koncert

A Liszt-bérlet következő előadásán Várjon Dénes lép föl a Zeneakadémia nagytermében. A zongoraművész a hangszer irodalmának érdekes keresztmetszetét adja kedd esti koncertjén - mondta a hangversenyt rendező Jakobi László hétfőn az MTI-nek.
2008. március 10. hétfő 14:16 - Hírextra

Először Mozart D-dúr szonátája (K.284) hangzik el, majd Schumann op.12-es Fantasiestückéjét adja elő Várjon Dénes. Egy Bartók-sorozat is megszólal, az Improvizációk magyar parasztdalokra, végül Liszt-műveket játszik a zongorista, amelyek között ott van a Gyászgondola, a Richard Wagner halálára komponált darab is - részletezte a műsort Jakobi László.

Mozart szonáta-irodalmát az a tizenhét kompozíció képviseli, amelyből az első hat (K 279-284) a Dürnitz-szonáták alcímet kapta, mivel az ifjú szerző a zenekedvelő Thäddeus von Dürnitz báró számára komponálta őket. A sorozat utolsó darabja a virtuóz K. 284-es D-dúr szonáta, amelyet Mozart gyakran játszott bajorországi koncertkörútjain - fűzte hozzá a szervező.

Az Improvizációk magyar parasztdalokra című sorozatot Bartók 1920-ban írta szóló-zongorára. Mint a nagy zeneszerző A parasztzene hatása az újabb műzenére című írásában (1931) megfogalmazta, a népzene feldolgozásának egyik módja az, amikor az eredeti népdalhoz fűzött kíséret (esetleg elő- és utójáték) olyan jelentőségre emelkedik, hogy szinte elfedi a dallamot, túlnő azon. Ezzel a módszerrel dolgozta fel 1920-ban komponált "Improvizációiban" a Tolna, Zala, Szerém, Csík, Udvarhely és Szilágy megyékben gyűjtött dallamokat Bartók Béla.

Várjon Dénes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte zongoraművész diplomáját 1991-ben, tanárai Falvai Sándor, Kurtág György, Rados Ferenc és Devich Sándor voltak. Tanulmányai alatt rendszeresen részt vett Schiff András mesterkurzusain.

Diplomája megszerzésének évében megnyerte a világ egyik legrangosabb nemzetközi zongoraversenye, az Anda Géza-zongoraverseny első díját Zürichben. Ettől kezdve pályája egyenesen ívelt fölfelé. Napjainkban a legrangosabb nemzetközi fesztiválok, többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Luzerni Fesztivál, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, a Velencei Biennále, az amerikai Marlboro Fesztival, a Ruhr Zongorafesztivál, a Weimari Kunstfest, a Kissinger Sommer, az Ittinger Pfingstkonzerten és az Edinburghi Fesztivál rendszeresen visszatérő vendége.

Várjon Dénes szólista pályafutása mellett fontos jelentőséget tulajdonít a kamarazenélésnek, és rendszeresen fellép Perényi Miklós, Schiff András, Lukas Clemens és Veronika Hagen, Steven Isserlis, Leonidas Kavakos, Radovan Vlatkovic, Tabea Zimmermann, Heinz Holliger, Jorg Widmann, a Takács, az Endellion, a Carmina és a Keller kvartett, valamint az Ensemble Wien és Berlin partnereként.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását