2024. május 3. - Tímea, Irma

Hat évtized grafikái

Kass János grafikus, könyvillusztrátor csaknem hat évtizedes munkásságát mutatja be eredeti alkotások - tablók és kötetek - segítségével az a kiállítás, amely szerdán nyílt a debreceni Kölcsey Központban.
2008. november 19. szerda 19:30 - Hírextra
A megnyitón a Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas érdemes és kiváló művész munkásságát barátja, Aczél Géza költő méltatta. Mint fogalmazott, Kass János a "legmarkánsabb" művészek közé tartozik, hiszen a folyton változó trendektől függetlenítve magát, ki tudott emelkedni a középszerűségből, a torz kultúrpolitika nyomása alól az egyediség felé tudott fordulni. "A szegedi polgári zsongás hatására életformát, tartást, hangulatot teremtett egy egysíkú korban" - vélekedett Aczél Géza.

Hozzátette: Kass János soha nem félt az újtól, mindig beépítette eszköztárába a legmodernebb technikát, legyen az a hologram, a lézer, vagy napjaink számítógépes grafikája.

Művészetének különleges része a gyermek- és tankönyvirodalom illusztrálása: tudatában van az óriási felelősségnek, amit a gyermekek számára örök élményeket jelentő mesekönyvek illusztrálása jelent - hangsúlyozta Aczél Géza.

Kass János a megnyitón kiemelte: még soha nem volt alkalma saját életművét úgy együtt látni, mint most. Szavai szerint van olyan rajza, amelyet 50 évvel ezelőtti elkészülte óta idén látott viszont először: egy Németországban 1958-ban megjelent kiadását Petőfi Sándor János vitézének.
A művész, aki idén karácsonykor ünnepli 81. születésnapját, az Iparművészeti és a Képzőművészeti Főiskola mellett a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán is tanult. 1967 és 1981 között az Iparművészeti Főiskola grafikai tanszékének tanára volt. 1973-tól postabélyegeket is tervez. Önálló kiállításai voltak Zágrábban, Torinóban, Sydneyben, Párizsban, Londonban. 1985-től Szegeden, a Kass Galériában főbb műveinek állandó kiállítása látható.

Munkácsy-díjat 1954-ben és 1967-ben kapott, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1977-ben érdemes művész, 1986-ban kiváló művész lett. Két alkalommal kapta meg a lipcsei könyvművészeti kiállítás Világ Legszebb Könyve Díját (1966, 1977). Mintegy 400 könyvillusztrációja ismert. 2007 végén magas színvonalú munkájáért elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) által alapított alkotói nagydíjat.

Kass János kiállítása, amely a Debreceni Irodalmi Napok, a Debreceni Könyvszemle és a Beszélő állatok című kiállítás alkotta programsorozathoz kapcsolódik, december 10-ig látható a Kölcsey Központban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását