2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tutanhamon és a fáraók világa

Tutanhamon és a fáraók világa címmel kiállítás nyílt március 9-én a bécsi néprajzi múzeumban, és ezen több mint 140 olyan kincs látható, amely a Kr.e. 14. században élt uralkodó sírjából és más ókori régészeti lelőhelyről került elő.
2008. március 10. hétfő 10:54 - Hírextra

A National Geographic Society, az Arts and Exhibitions International, az AEG Exhibitions és az EMS Exhibits Vienna által szervezett vándorkiállításnak ez az egyetlen európai állomása. A szervezésben együttműködött a régészeti kincsek védelmével foglalkozó legfelsőbb egyiptomi tanács és a bécsi művészettörténeti múzeum. A kiállításnak helyet adó népművészeti múzeum (Museum für Völkerkunde) korábban soha nem látott érdeklődést tapasztalt a kiállítás iránt, az elővételben eladott belépőjegyek száma rekordot döntött.

- Tutanhamon varázsa még ma is szerte a világon rabul ejti az emberek szívét. A kiállítás bevétele nélkülözhetetlen anyagi hozzájárulás az egyiptomi műemlékek megóvásához, új múzeumok építéséhez és a régiek felújításához. Az ókori egyiptomi kincsek a világörökség részei, mi csak ezek őrzői vagyunk - mondta Záhi Havász, az egyiptomi tanács főtitkára.

A kiállítandó tárgyak közül, amelyek a történelem egy 2000 éves időszakából származnak, számos darab még soha nem hagyta el Egyiptomot. Mintegy 70 tárgy az ókori birodalom leghatalmasabb uralkodóihoz köthető, mint például I. Pszuszennészhez, akinek csodálatos halotti aranymaszkját szintén bemutatják.

A gyermekkorú királynak szentelt galériákban bemutatott tárgyak között szerepel Tutanhamon arany szandálja, melyet kimondottan az ifjú fáraó túlvilági életére készítettek. Szintén a sírban találtak négy arannyal és drágakövekkel kirakott kanopuszedényt, amely a fáraó mumifikált belső szerveit tartalmazta, és amelyek közül egyet láthat a múzeum közönsége. A kiállítás egyik kulcsfontosságú tárgya az a Tutanhamon sírjából származó óriási, háromméteres szobor - a vele kapcsolatban valaha talált legnagyobb -, amely a fáraót fiatal férfiként ábrázolja.

Az utolsó galériában bemutatják azokat a CT-ket, köztük Tutanhamonról készült első háromdimenziós felvételt, amelyek a National Geographic Society által is támogatott egyiptomi kutatási és megóvási tervek egyike során születtek, és amelyek révén a tudósok még többet tudhattak meg az uralkodó életéről és haláláról.

Sajtóanyag és képek a következő oldalon: www.tut.khm.at

Minden belépőjegy egy meghatározott nap, meghatározott időszakára érvényes. A nagy érdeklődés miatt az elővétel kifejezetten javasolt.

Minden belépőjegy árában benne foglaltatik a művészettörténeti múzeum (Kunsthistorisches Museum) belépődíjának fele, vagyis a mindkét múzeumot meglátogatók 5 euró kedvezményt kapnak.

Felnőttbelépő: 18 euró
Gyerekbelépő: 8,50 euró
Csoportbelépő (10 fő felett): fejenként 15 euró
www.tut.khm.at Wien Ticket AT +43 158885 Call, Ö-Ticket AT +43 196096 Call.

Különleges kedvezmények:
- 15 százalékos engedmény jár a belépőjegy árából annak, aki a Wien Tourism bécsi idegenforgalmi hivatalnál Bécs-kártyát (Wien Card) vásárol
- Szállóvendégek által igénybe vehető jegytömbök vásárolhatók a bécsi Marriott és Renaissance szállókban
- A belépőjegyet, vasúti jegyet és szállásdíjat tartalmazó vasúti utazási csomagok (Rail Tour) már 99 euróért vásárolhatók a www.railtours.at honlapon

Képek a következő internetes címen találhatók:
http://prfoto.at/main.php?g=1&u=38&dir=200803&e=20080307_c&a=event

Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását