2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tutanhamon a brit fővárosban

Tutanhamon fáraóról és koráról szóló szuperkiállítás nyílik a héten Londonban. Bár a tárlatot a közönség csak november 15-től veheti látogathatja, az ünnepélyes megnyitót kedden késő délután tartották Károly herceg és neje jelenlétében.
2007. november 14. szerda 06:50 - Hírextra
A greenwichi O2 arénában (volt Milleneum-Dome) megrendezett kiállításra elővételben 325 ezer jegy kelt el. Londonban 35 éve volt utoljára az ifjú fáraóról szóló tárlat, akkor a British Museumban, amire több mint 1,7 millióan voltak kíváncsiak.

A "Fáraók aranykora" című kiállításon több mint 130 történelmi, felbecsülhetetlen értékű tárgyat mutatnak be, többek között az a királyi "kobrás" diadém, amit múmiája fején találtak a feltáráskor. Látható még az a miniatűr aranykoporsót is, amelyben az uralkodó bebalzsamozott belső szerveit találták. A tárgyak többségének kora becslések szerint 3000 és 3500 év között mozog.

Tutanhamon az egyiptomi 18. dinasztia egyik utolsó fáraója volt, körülbelül i. e. 1335 és 1325 között foglalta el a birodalom trónját. A fáraó uralkodásának tizedik évében nagyjából 19 éves korában halt meg: a korábbi feltételezések szerint gyilkosság áldozata lett, de a legújabb kutatások ezt cáfolják. Sírja, melyet 1922-ben tárt fel a "Királyok völgyében", Luxorban a brit Howard Carter, az egyetlen épségben megmaradt fáraósír.

2007. november elején a fiatalon elhunyt uralkodó múmiáját eredeti helyén, a luxori kriptában állították ki újra.

A "Fáraók aranykora" című kiállítás november 15-től 2008. augusztusáig látogatható a londoni O2 arénában, a felnőttjegy ára a hét napjától függően 15-20 font.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását