2024. április 24. - György

Leépítések az egri kórházban?

Az Egerben működő Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház dolgozói attól tartanak, hogy létszámleépítés lesz, ha a fenntartó megyei önkormányzat profitorientált cégnek adja át a működtetést, ezért elutasítják a HospInvest Zrt. pályázatát - mondták a kórházvédő
2008. február 20. szerda 06:52 - Hírextra

Szabó Pál közölte: legfontosabbnak azt tartják, hogy a kórház közintézmény maradjon, a dolgozók pedig megtarthassák közalkalmazotti jogviszonyukat.

Ezt a két pályázó és az egy ajánlattevő közül csak Eger önkormányzatának pályázata tartalmazza, ezért a dolgozók Eger ajánlatát tartják a legjobbnak - tette hozzá.

A Heves Megyei Önkormányzat 2007 novemberében írt ki pályázatot a megyei kórház vagyonkezelésére, a tenderre a HospInvest Zrt. és a Debreceni Egyetem adott be pályázatot, míg Eger városa ajánlatot tett a működtetésre.

Hegyaljai Judit, a kórház szakszervezeti vezetője azt hangsúlyozta, hogy az intézmény önfentartó, hiszen a bevételek 93 százalékát az OEP-finanszírozás teszi ki.

Pócs Alfréd szerint a hevesi megyei kórház lenne a "kísérleti nyúl", mivel Magyarországon nem fordult még elő, hogy megyei kórházat magánkézbe adjanak.

A HospInvest Zrt. működteti viszont Hevesben a gyöngyösi és a hatvani városi kórházat, és a kórházvédő bizottság tagjai sorolták az ezzel kapcsolatos rossz példákat, így azt, hogy fél év után felmondták a dolgozók kollektív szerződéseit, szakmai leépítések történtek, és Gyöngyösön például 62 betegre jut egy nővér.

Hegyaljai Judit elmondta: a sztrájkról lemondtak, de aláírásokat gyűjtenek a közalkalmazotti jogviszony megtartására, "és ha legalább 80 százalék aláírja, a megyei önkormányzat remélhetően elgondolkodik a döntés előtt".

Kitértek arra is, hogy a napokban a kórház gyógyszertárában megtalált mérgező brómcián éppen a kiszervezett, és a HospInvest által működtetett patika hűtőkamrájában volt.

Sós Tamás, a megyei önkormányzat elnöke a napokban levélben közölte valamennyi megyei polgármesterrel, hogy elkerülhetetlen a magántőke bevonása, mert Eger semmi olyan intézkedést nem jelölt meg pályázatában, amit a megye nem alkalmazott volna.

Habis László, Eger polgármestere ugyanakkor összehívta a megye polgármestereit szerdára, hogy ismertesse velük a város orvos-szakmai, gazdálkodási-vagyonkezelési programtervét.

A kórház funkcionális privatizációjáról várhatóan február 29-én dönt a megyei közgyűlés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását