2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar díjazottak a filmfesztiválon

A Dialektus filmfesztiválon a legjobb európai dokumentumfilm kategóriában a román Adina Pintilie Ne érts félre című filmje kapta az Aranyszarvas díjat, a legjobb európai antropológiai film a görög Kimon Tsakiris Vőlegények című munkája lett, a legjobb mag
2008. március 10. hétfő 13:44 - Hírextra

A vasárnap zárult Dialektus fesztiválon az idén 17 európai országból 50 film versenyzett négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért, amely Czebe István képzőművész alkotása, egy üvegszobor. A mustrának a budapesti Vörösmarty mozi és a DocuArt Kocsiszín adott otthon.

Az Emberi történetek címet viselő európai dokumentumfilmes kategória győztes román filmje, Adina Pintilie Ne érts félre című munkája egy román elmegyógyintézetben játszódik, és a zsűri értékelése szerint szokatlan precizitással, életszeretettel, türelemmel és sztereotípiák használata nélkül mutatja be témáját - olvasható a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány közleményében.

A dokumentumfilmes kategóriában a 250 ezer forinttal járó Aranyszarvas díj mellett elismerő oklevelet kapott a cseh Martin Marecek, A kút mélye című filmje és az angol Stuart Urban Elvtárs, nem haltam meg című munkája.

A Sűrű leírás elnevezésű európai antropológiai filmes szekció - szintén 250 ezer forinttal jutalmazott - Aranyszarvas díjas filmjét a zsűri remek ritmusú munkának találta. Mint írták, Kimon Tsakiris Vőlegények című alkotása, amelyben Sugar Town férfi lakosai Oroszországba indulnak feleséget keresni, szórakoztató, humoros, tele ironikus részletekkel. A film megnevettet, ugyanakkor elgondolkodtat és együttérzést sugall - indokolta döntését a testület.

A zsűri az antropológiai filmek közül elismerő oklevelet ítélt oda a dán Perle Mohl Folyók mentén című alkotásáért és a cseh Martin Rysavy Ha megtanítasz egy fél betűt című rendezéséért.
A Magyar valóság címet viselő magyar dokumentumfilmes kategória első díjas alkotásában, a Hazatérésben Pigninczky Réka egy amerikai-magyar testvérpár útját követi nyomon, akik megpróbálnak fényt deríteni arra, mi változtatta meg édesapjuk életét az ,56-os forradalom alatt és után. A zsűri értékelése szerint Pigninczky Réka alkotása, amely 200 ezer forintos pénzdíjban részesült, "kimagasló szinten kezeli a filmnyelv minden eszközét, nem vesztve el eközben érzékenységét, nyitottságát, őszinteségét".

A magyar dokumentumfilmek közül Mohi Sándor Imádság című munkáját és Nordin Eszter 7 év című rendezését jutalmazta a zsűri elismerő oklevéllel, míg a különdíjat Kresalek Dávid Hackni című alkotása kapta.

Az európai diákmunkák mezőnyében a 200 ezer forinttal járó Aranyszarvas díjat Ambrus Emese vehette át Tudor Lakatosról szóló alkotásáért. A 40 éves férfi a somkutai roma negyed tanára, aki Elvis Presley-imitátorként roma nyelvre fordítja a rock and roll király dalait. Egy napon pedig Elvis Romano néven elindul gitárjával Constancába, hogy hírnevet szerezzen magának és az általa képviselt rock and romnak.

Az Éljen Constanca című alkotás "magával ragadó, mert nem elégszik meg azzal, hogy rátalál erre a kivételes személyiségre, de humorral és a helyzethez érzékenyen idomulva mutatja be őt nekünk" - értékelte a filmet a zsűri, amely az osztrák Bernhard Hetzenauernek Mind álmodunk című filmjéért, valamint a Pálos Péter-S. Takács András alkotópárosnak New York - Budapest című rendezéséért elismerő oklevelet ítélt.

A közlés szerint a fesztivál díjait a Filmjus Alapítvány, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány ajánlotta fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását