2024. április 27. - Zita

Wagner a téma az 59. Ifjú Művészek Fesztiválon

A művészet mellett a politika is szerepet kap az idei bayreuthi Ifjú Művészek Fesztiválján. Sissy Thammer, a zenei esemény igazgatója és főszervezője elmondta: a programsorozatot az augusztus 6. és 30. között rendezik meg, idén már 59. alkalommal.
2009. május 23. szombat 14:18 - HírExtra
A fesztivál témája: Richard Wagner Franciaországban. Politikai szempontból a Kelet és Nyugat témája kerül előtérbe: a bajor városba harminc fiatal érkezik arab országokból, ők Johann Sebastian Bach zenéjével foglalkoznak majd. A program csúcspontjának Lorin Maazel amerikai zeneszerző, karmester A gyűrű szavak nélkül című munkája ígérkezik. Wagner A Niebelung gyűrűje című opera-tetralógiájának különleges változatát Elisabeth Fuchs karmester vezetése alatt adják elő: az előjátékból és három operából álló ciklus részleteit hetven perces zeneművé fűzte össze Lorin Maazel.

A Bayreuthi Szimfonikus zenekar előadja Hector Berlioz francia romantikus zeneszerző Harold Itáliában című szimfóniáját, amelyet Lord Byron, az angol romantikus költészet egyik legismertebb képviselőjének Childe Harold zarándoklása című verses novellája ihletett. Siegfried Mauser zongorista és zenetudós dal- és kamarazene mesterkurzusát idén Hangtartományok és költői vándorlások címmel a századfordulós francia zenének szenteli.

Lorin Thammer a program bemutatásakor elmondta, hogy a francia kulturális élet képviselői részben csodálták, részben elutasították Wagnert. A zeneszerző a fiatal, még ismeretlen művészként eltöltött szűkös években került kapcsolatba Hector Berliozzal, valamint Giacomo Meyerbeer német zeneszerzővel és karmesterrel, akit a XIX. század egyik legsikeresebb operaszerzőjeként tartanak számon.

Wagner Franciaországban és Svájcban eltöltött évei után 1861-ben tért vissza hazájába, Németországba. Később szabályos Wagner-kultusz alakult ki olyan elismert francia költőknél, mint Charles Baudelaire és Stéphane Mallarmé. A Bayreuthi Ünnepi Játékokhoz kapcsolódó zenei fesztiválra háromszáz fiatal művészt várnak az egész világból. A programban 19 zenei műhely (workshop), 55 koncert, előadás és további 75 rendezvény szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását