2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hétfőtől péntekig nyitva az Ablak

Dombóvári Gábor egy a nagyon kevés régi tévés közül, aki még feltűnik a műsorokban, habár már éppen harminc éve hallható és látható. Ha nem az Ablak című közszolgálati adásban, akkor valami másban. Kedélye és életereje töretlen. A képernyő előtt ülők irán
2008. január 2. szerda 09:12 - Hírextra

- A meteorológusoktól hallottam, hogy a páros évek mindig jobbak, mint a páratlanok. Most páros kezdődött, tehát biztosan jobb lesz, mint az előző - mondja Dombóvári Gábor bizakodva, bár elismeri, hogy a most letűnt esztendő sem adott okot panaszra.

- Azért egy esedékes változás bizonnyal feldobja...

- Hát igen. Az Ablak műsora az eddigi heti egy alkalom helyett ötször kerül adásba, - igaz, rövidebb adásidőben. Csak huszonöt perc áll majd rendelkezésünkre, de ez még mindig több lehetőséget ad az eddigieknél a szerkesztőknek és a műsorvezetőknek. Ketten, Horváth Szilárddal hetente váltjuk egymást. Volt már korábban is, hogy minden hétköznap kinyílt az Ablak, de ezek az adások abban fognak különbözni az előzőektől, hogy minden napnak más jelleget kívánunk adni. A hétfői adás - ebben lesz a legtöbb előre felvett anyag -, elsősorban az életmóddal foglalkozik majd, életvezetési tanácsokkal és példákkal, beleértve a nyugdíjasok problémáit is. Az Ablak kérdésfelvetése sokrétűbb lesz. A Fórum ezentúl csütörtökönként jelentkezik. Ekkor a már a megszokott módszerrel - meghívott vendégekkel - vitatjuk meg azokat a témákat, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot.

Foglalkozunk például a nyugdíjkiszámítás új rendszerével, az egészségügy átalakításával, e témák szinte mindannyiunkat érintenek. Pénteken továbbra is megmarad a "klasszikus" Ablak, ügyvéddel és a megszokott felállásban, hiszen kedvelik a nézők. Eddig nem a megfelelő idősáv jutott nekünk, 2008-ban talán jobb lesz, kicsit később, fél öt tájban kezdhetünk, így talán több nézőhöz eljuthatunk.
Dombóvári Gábor más műsorokat is vezet.

- Változik a Premier, a Magyar Televízió színházi magazinja?

- A magazin műsorai négy éve készülnek, a szakminisztérium (OKM) saját keretéből finanszírozza. Ebben a látványos és a szakma által is kedvelt és megbecsült műsorban egy-egy előadást nem a hagyományos módon követünk végig szinte az első próbától a premierig, Szentes Andrea szerkesztésével. Pályáztunk most is. Amit saját sorsomról tudok: egy-két pályázati műsornak biztosan én leszek a műsorvezetője. Az egyik az élethosszig tartó tanulásról szól. Ez a téma nem új, volt többféle, ezzel vagy hasonlóval foglalkozó műsor. De nem szabad elfelejteni, hogy akár csak öt-tíz évvel ezelőtt még egészen mások voltak a lehetőségek. Az internettel nagyon sok minden megváltozott. Az informatika fejlődése sok-sok lehetőséget kínál.

- Rádiózik és könyveket is ír. Ez év őszén A versenyben a Rákkal-t Győri Attila sebészorvossal közösen jegyezték. Hogy keveredett egy orvosi téma közelébe?

- Nyolc-tíz éve kezdtünk dokumentumfilmet forgatni egy étrendkiegészítő tablettáról. Elkészült a dokumentumfilm, majd rendszeresen visszamentünk a betegekhez, és megkérdeztük őket tapasztalataikról. Többségük azóta is jól van. Szerzőtársam is rákból gyógyult. A könyv így született. Én újságíró vagyok, a tényeket dokumentálom. Konkrét eseteket gyűjtöttünk egybe, ismertetjük a szert, amely nemcsak betegeknek, de egészségeseknek is adható. A lényege, hogy a tabletta a szervezet saját anyagait tartalmazza, amelyek a ráksejtek önpusztítását okozzák és legyőzik a daganatot. Ez is egy olyan ügy, ami mellé nyugodt lelkiismerettel odaállhattam - jegyzi meg Dombóvári Gábor.
- Régóta van a pályán. Mennyiben más ma a műsorvezető-szerkesztő feladata, mint évtizedekkel ezelőtt?

- Ez a munka annyiban módosul, amennyiben az idők is változnak. A feladatunk teljesítéséhez még alaposabban kell felkészülnünk. A közszolgálat azt is jelenti, hogy tájékozottak vagyunk. Nem könnyű összegyűjteni a szükséges információkat, mert egy évtizede még fel lehetett készülni napilapokból, a könyvtári könyvekből, az archívumból. Most azonban ott a világháló, amelyen árad az információ, a korábbi száz helyett - mondjuk - négyezer jön. A szerkesztőknek és a műsorvezetőknek sokkal szorosabban együtt kell működniük, egymásba kell kapaszkodniuk, vagyis, megnőtt a csapatmunka szerepe, erősebb alkotói közösség kell. Azt is tudomásul kell venni, hogy a nézőkért versenyzünk! Ám az Ablak-ot nem a bulvártévék kibeszélő műsoraival kellene versenyeztetni. Abban is bízom, hogy lesz még délelőtti magazinműsor a köztévében. Nagyon hiányzik. Tudom, másnak is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását