2024. április 29. - Péter

Eltemették a zongoraművészt

Barátok és tisztelők sokasága, a magyar művészeti, tudományos és társadalmi élet számos neves képviselője kísérte utolsó útjára Fasang Árpád zongoraművészt, volt UNESCO-nagykövetet, a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány alapító elnökét, a Francia Nemzeti É
2008. március 10. hétfő 20:54 - Hírextra

Fasang Árpád, aki életének 66. évében, hosszú betegség után február 19-én hunyt el, itthon és Franciaországban is presbiteri szerepet töltött be, így evangélikus istentisztelet keretében vettek tőle búcsút.

Bence Imre budavári lelkész-esperes szavai után Martonyi János búcsúzott. A volt külügyminiszter kiemelte, hogy Fasang Árpád gazdag életműve, alkotó tevékenysége a szereteten alapult, készsége a párbeszédre és megbékélésre is ebből eredt.

Nevéhez olyan fontos tettek fűződnek, mint, hogy az UNESCO-ban dolgozva harcolt a kulturális sokszínűségről szóló nyilatkozat elfogadásáért, beemelte az emberek kultúrához való jogát az emberi, közösségi jogok közé.

"Értékeid, életműved velünk marad, meg kell őriznünk őket, be kell fejeznünk a kézirataidat, és meg kell próbálnunk olyan derűsnek és békésnek lennünk, mint Te voltál" - hangsúlyozta Martonyi János.
Bence Imre felolvasta Jean Gallard abbé rövid megemlékezését. Jean Gallard, aki csaknem fél évszázada volt Fasang Árpád barátja, és a végső búcsún betegsége miatt nem lehetett jelen, levelében hangsúlyozta: a franciák sokat kaptak tőle, hálával tartoznak neki.

Fasang Árpád temetésén megjelent a magyar művészeti, tudományos és társadalmi élet számos neves képviselője, köztük Halász Judit színművész, Fekete László kántor, Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Hámori József akadémikus, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, Pozsgay Imre politikus, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője és elődje, Frenkl Róbert, valamint Mocsári Károly korábban Párizsban élő zongoraművész és sokan mások.

Fasang Árpád zenész családban született 1942. december 9-én, Orosházán. Zongoratanulmányait 1957-ben kezdte a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd 1962-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke volt, ahol 1969-ben zongoraművészi és tanári kitüntetéses diplomát szerzett.

Pályakezdő kora óta publikált zenei tárgyú cikkeket és tanulmányokat, 1974-ig a Muzsika című folyóirat szerkesztője volt, párhuzamosan zenei rendező a Magyar Rádiónál. Ezután meghívták három évre a finnországi Jyva:skyla:i és Oului Konzervatóriumhoz tanítani. 1977 és 1991 között a Magyar Nemzeti Filharmónia szólistájaként koncertezett.

1991-ben kinevezték az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkárának, ezt a posztot 1994-ig töltötte be, majd 2000 és 2004-ig UNESCO-nagyköveti rangban tevékenykedett Párizsban. 1992-ben megalapította a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványt, amelynek 2005-ig volt elnöke. 1995-től 1999-ig az Európai Demokrata Fórum magyar szekciójának igazgatójaként is dolgozott. 2006-ban a Thomas More Intézet magyar szekciójának elnökévé választották.

Több értékes francia kitüntetéssel ismerték el kulturális szolgálatát: 1995-ben a Francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatát, 2001-ben pedig a Francia Becsületrend lovagi címet kapta meg. Számos könyve és tanulmánya jelent meg franciául.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását