2024. május 12. - Pongrác

Retrospektív - egy kicsit másképp

Gaál István legnevesebb filmjeit bemutató retrospektív sorozat indul az Örökmozgó Filmmúzeumban. A vetítéseket a tavalyelőtt elhunyt rendező olaszországi fotóiból összeállított kiállítás kíséri, amelyet az első vetítést megelőzően kedden lánya, Gaál Réka
2009. február 14. szombat 12:48 - Hírextra
A Zöld Holló Filmklub Gaál István munkásságát elsősorban 8 nagyjátékfilmjén keresztül mutatja be, de kitér a rendező rövidfilmes és televíziós tevékenységére is - derül ki a szervezők tájékoztatójából.
A vetítéseket követően filmes szakemberek és pályatársak segítségével elemzik az egyes alkotásokat. A Sodrásban című film vetítésére például Sára Sándort, míg a Magasiskoláéra Ragályi Elemért hívták vendégnek.

A Gaál István-retrospektív első, keddi vetítésén két portréfilmet láthatnak a 2007 szeptemberében 74 évesen elhunyt rendezőről az érdeklődők. Egy héttel később rövidfilmjeiből adnak válogatást, majd március 3-án a Sodrásban, 10-én a Zöldár, 17-én a Keresztelő, 24-én a Magasiskola, 31-én a Holt vidék, április 7-én a Legato, két héttel később a Cserepek, április utolsó keddjén pedig az Orfeusz és Eurydiké vetítésére várják a közönséget. Május 5-én egy tévéfilm, az Isten teremtményei, a következő kedden pedig két dokumentumfilm, a Római szonáta és a Keralai mozaikok zárja a sort.

Gaál István a hatvanas években kibontakozó magyar újhullám egyik meghatározó alakja volt. Filmjeiben gyakran a felelősségvállalás, a társadalmi szolidaritás, az emberi kapcsolatok kérdéseit járta körül, egyedi módon fogalmazva meg az őt és kortársait foglalkoztató problémákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását