2024. április 20. - Tivadar

Az SZDSZ nem akar senkit sem megkárosítani

Az SZDSZ egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, amely a népszavazás végeredményének kompenzációjaként "további társadalmi csoportokat károsítana meg" - mondta hétfői fővárosi sajtótájékoztatóján Kóka János.
2008. március 10. hétfő 15:14 - Hírextra

A szabad demokraták elnöke szerint a Fidesz kezdeményezte vasárnapi népszavazás eredménye miatt jelentősen csökkent az orvosok és a tanárok pénze, elvesztek az ösztöndíjemelés és a kórházi ellátás javításának legfontosabb forrásai.

Kóka János megjegyezte: az Alkotmánybíróság referendumot engedélyező döntése lejáratta a népszavazás intézményét. Hozzátette, hogy a költségvetést érintő kérdésekről van szó, de miután az Alkotmánybíróság megengedte a referendum kiírását, a kieső bevételek nem pótolhatóak költségvetési forrásokból.

A választók döntéséről úgy nyilatkozott, hogy annak súlyos következményei vannak, mert tízmilliárdokat vett ki az orvosok, a rendelők, a kórházak, az egyetemek és a főiskolák zsebéből.
Hozzátette: a "kárenyhítésre" mozgásteret azok az összegek jelenthetnek, amelyeket a költségvetés ma is tartalmaz. Példaként említette a gyermekorvosok, a nyugdíjasok és a munkanélküliek már meglévő vizitdíj-kompenzációját. Mint mondta, ha nem kell vizitdíjat fizetni, akkor felmerül a kérdés: ezeket az összességében ötmilliárd forintot kitevő forrásokat hogyan lehet átcsoportosítani a körzeti orvosok és a kórházak működőképességének biztosítására.

A liberális pártelnök kiemelte: a kormánynak biztosítani kell az oktatás és az egészségügy működését, de ha mindent kompenzálnának, akkor azt a polgárok pénzéből adnák, sokkal rosszabb hatékonysággal, központi újraelosztás keretében.

Kóka János megismételte korábbi kijelentését, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül nem állhatnak le a reformok. Kitért arra: bíznak benne, hogy Magyarországon nem indul be egy politikai célú "népszavazás cunami." Megjegyezte: az Országos Választási Bizottság már átengedett olyan kérdést, amely kiszorítaná a magántőkét az egészségügyből.

Mint elhangzott, a vizitdíj és a kórházi napidíj minél hamarabbi eltörlését célzó szocialista törvénymódosító javaslathoz a liberálisok is szeretnének módosítókat benyújtani. A szabad demokraták azt akarják elérni, hogy azokat a betegirányítási eszközöket, amelyeket a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése előtt az egészségügyi törvény előírt, ne szüntessék meg.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a népszavazás végeredményétől függetlenül az SZDSZ teljes vezetése kiáll Horváth Ágnes mellett.

A sajtótájékoztatón részt vevő egészségügyi miniszter szerint a népszavazás végeredménye a háziorvosoknak átlagosan havi 160-170 ezer forint, míg a kórházaknak, szakrendelőknek néhány millió vagy néhány tízmillió forintos nagyságrendű kárt okoz. Horváth Ágnes hozzátette: az egészségügy egészét évente 22 milliárd forinttal károsítja meg a népszavazás eredménye, miközben elvész a megtakarításokból származó negyvenmilliárd forint is.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy "a Fidesz kezdeményezése ellenére" megmaradjon a kórházi étkeztetés javításáról szóló program. Ő is elmondta, hogy kompenzációra nincs lehetőség, de enyhíteni akarják az egészségügy kárait. Horváth Ágnes közölte: konzultációt kezdeményez az egészségügy szereplőivel, és felkérte a minisztérium szakértőit, hogy a társadalombiztosítás keretein belül találják meg a kárenyhítési módokat.

Horváth Ágnes "cserbenhagyásos gázoláshoz" hasonlította a Fidesznek azt a javaslatát, amely szerint a Szerencsejáték Zrt. adóbevételeit említik lehetőségként, a miniszter szerint ugyanis ezt a forrást egyszer már elköltötte az állam.

Újságírói kérdésre Kóka János reagált Horn Gábornak, a liberálisok kampányvezetőjének az MSZP-t és Gyurcsány Ferencet sértő vasárnapi mondatára, amelyet a Hír TV kamerája rögzített.

"Nem azt mondták, Feri. Azt mondták, hogy menj a p...ába. Valljuk be!" - fogalmazott Horn Gábor vasárnap este az SZDSZ kampánysátrában. A liberális ügyvivő Gyurcsány Ferencet, illetve a mögötte álló MSZP-s politikusokat kritizálta, miközben a liberális népszavazási központban kivetítőn nézte a miniszterelnök sajtótájékoztatóját. A Hír TV felvételen jól látszik, hogy Kóka János észrevette a kamerát, amit a pártelnök egyébként a sajtótájékoztatón el is ismert.

Kóka János közölte: az államtitkár megkövette azokat, akiket megsértett, ezzel véleményük szerint az SZDSZ részéről az ügy lezártnak tekinthető.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök is lezártnak tekinti-e az ügyet, a liberális pártelnök azt mondta, erről a kormányfőt kell megkérdezni. Horn Gábor telefonon felhívta Gyurcsány Ferencet és szóban is elnézést kért - mondta arra a sajtóinformációra reagálva, amely szerint egyes szocialista politikusok a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár lemondását kérik.

Kóka János hozzátette: a kampányfőnök nem tudott róla, hogy kamera rögzíti szavait.
A Fidesz a kampány során végig azt próbálta elhitetni, hogy a népszavazás nem csak három szakkérdésről, hanem a kormányról szól - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Horn Gábor.
Az államtitkár kitért arra, nincs kétsége afelől, hogy ezt sokan el is hitték az ellenzéki pártnak. Közleménye szerint ezt a véleményét fogalmazta meg tegnap egy beszélgetés során "igencsak szabados módon."

A kampányfőnök azzal érvelt, hogy választási éjszakákon mindig szabadabban nyilatkozik az ember, főleg ha azt gondolja, nem a kameráknak beszél. Mindez néha akaratlanul is sértő lehet.
Ezért a közlemény útján kérek elnézést, mindenkitől, akit vasárnapi mondataival megbántottam - közölte Horn Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását