2024. május 13. - Szervác, Imola

Áradási körkép, összefoglaló

Újabb folyószakaszokra kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni, összesen 250 kilométeres hosszúságban, így országosan 16 folyón és patakon, 641 kilométeren zajlik védekezés, a Sajó és a Hernád áradása miatt pedig több főútvonalat le kellett zárni.
2008. július 28. hétfő 16:27 - Hírextra
Elérték Magyarországot a Tisza felső szakaszáról elindult jelentős árhullámok. Hétfő reggel a Tisza tizenegy szakaszán harmadfokú, hét szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. Tiszabecsnél 10 órakor 544 centiméter volt a vízállás, lassú áradás tapasztalható.

A Tiszán a szakemberek a következő napokra harmadfokhoz közeli vagy azt meghaladó tetőzésekre számítanak, amelyek azonban sehol sem közelítik meg a korábban mért legmagasabb szinteket.

Az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék nem érkezett a Felső-Tisza vízgyűjtőjére, így az árhullámnak várhatóan nem lesz utánpótlása, de óvintézkedésként megerősítik a Tisza gátját két beregi töltésszakaszon, erről a térség védelmi bizottsága döntött hétfőn. A fővédvonalrésznek számító egy kilométeres töltésen a kaszálást már befejezték, a tervek szerint lefóliázzák a földsáncot és homokzsákokkal is megemelik.

A Tiszán Vásárosnaménynál 890-910 centiméteres vízállást jeleznek előre a vízügyi szakemberek, ez 30 centiméterrel közelíti meg az eddig mért legnagyobb magasságot.

A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint jelentős mennyiségű hulladék úszik az áradó vizeken. A szemét néhol a vízfelület 60-70 százalékát beborítja a folyókon.

A Tiszán már Tiszatelek környékén jár az első nagyobb, úszó szemétszőnyeg. A hulladékot ukrán és román területről sodorja magával a Tisza és a Szamos.

A vártnál lassabban árad a Hernád az alsó szakaszokon, Gesztelynél hétfőn várható tetőzés, amelynek a szintje azonban messze elmarad a valaha mért legnagyobb, 474 centiméteres vízállástól.

A Hernád áradása miatt hétfőn fél egykor lezárták a forgalom elől a Halmaj és Kiskinizs közötti utat, amelyen 20-40 centiméteres víz folyik keresztül, ezért nem lehet megközelíteni a települést közúton - mondta a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese.

A Sajó áradása miatt pedig hétfőn délután egy órakor lezárták a Muhi és Köröm közötti út egy szakaszát a forgalom elől. Borsodban jelenleg már hét út egy-egy szakasza járhatatlan az árvíz miatt.

A Hernád áradása miatt, amely a vártnál később tetőzik nem lehet közlekedni a Novajidrány és Vizsoly, a Pere és Hernádszentandrás, a Sajólád és Bőcs, a Fügöd és Ináncs, a Kiskinizs és Hernádkércs, valamint a Halmaj és Kiskinizs közötti út egy-egy szakaszán.

Az árhullám levonulása lassúbb a vártnál, ezért a Hernád tetőzése csak hétfőn, a nap második felében várható

Az érintett területeken sehol sincs vészhelyzet az árhullám miatt. Összesen kétezer ember munkáját koordinálják a vízügyesek, a védekezés költsége mára jóval meghaladta a százmillió forintot.

A Bodrog forrásfolyói - a Latorca alsó szakasza kivételével - lassan apadnak, hétfőn az országhatárnál, Felsőbereckinél a vízmérce 585 centimétert mutatott, a készültség elsőfokú.
Jelenleg 135 kilométer hosszan másodfokú, 158,5 kilométer hosszan pedig harmadfokú készültség van érvényben.

Az árvíz országosan több mint négyezer hektár földterületet érint. Nyolc szakaszon rendeltek el belvízkészültséget: öt szakaszon másodfokút, három szakaszon elsőfokút.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását