2024. április 28. - Valéria

A szőke bombázón nem fog az idő

Igazából utálnunk kéne. A hosszú szőke hajával, a vékony derekával, a nagy melleivel és a jobbnál jobb ruháival együtt. A jóképű barátját, Kent már nem is említem. Rajta még az idő sem fog. Ugyanolyan gyönyörű, mint 49 évvel ezelőtt. Nagyobb háza lett, sz
2008. március 8. szombat 10:58 - Malina Adrienn

Nem utáljuk, nem tudjuk utálni. Minden kislány álma egy gyönyörűségesen szép baba, akit lehet öltöztetni, szépítgetni. Egyszóval, pont olyan, mint Barbie. Jövőre 50 éves lesz, ki gondolta volna. Kislány koromban két babasztár volt a „porondon”. Egyik a Buci baba (ha valaki annyira fiatal, hogy már a Buci babát sem ismeri, nézzen utána a neten), a másik pedig a csodálatos Barbie. Nem emlékszem, hogy hisztiztem volna a játékokért, bár anyukám lehet, hogy rám cáfolna. Természetesnek vettem, hogy nekem ezek a babák kellenek. Ha meguntam Buci lógó kezeit, jöhetett Barbie elegáns öltözékben. Rózsaszín nagyestélyi, a hajában korona, ujján gyűrű, lábán a ruhához illő tűsarkú. Na, a férfiolvasók most zárták be ezt a cikket…

Szóval! Az én Barbie-m egy ideig normálisan nézett ki. Egész addig, amíg be nem sokaltam, hogy az ő haja egyenes, az enyém meg kezelhetetlen göndör. Egy óvatlan reggelen megbosszultam a dolgot. Fogtam a Hófehérkés nyomdapárnát, és Barbie-m haját belenyomtam. Pár óra múlva gyönyörű lila színben pompázott. Ekkor jött az olló, és jó néhány centivel rövidebb lett a hajkorona. Ennek ellenére vagy épp ezért továbbra is rajongva szerettem vele játszani. Teáztunk, vasaltunk, vásárolgattunk. Ma valahol a padlás mélyén egy dobozban fekszik, lehet, hogy épp Buci baba mellett.

Eddig nem jutott eszembe, hogy megtudjam, ki is Barbie valójában. Épp itt van az ideje.

A baba ötlete Ruth Handler fejéből pattant ki, amikor azt látta, hogy kislánya papírbabákat próbál felöltöztetni. Ekkor jött rá, hogy sokkal emberibb és kézzelfoghatóbb dolgokkal kellene a gyerekeknek játszani, amelyekkel könnyebben tudnák imitálni a felnőttek világát. Ruth éppen Németországban járt, és itt pillantotta meg a Barbie elődjét. Őt Bild Lilinek hívták, de ő nem volt egy szépség, amiről a kislányok álmodhattak. Mégis valami megragadta Ruth-t. Lili kisebb fajta „szépítő kúrán” vett részt. Az Egyesült Államokba való visszatérése után Handler asszony elkezdett dolgozni a baba dizájnján a tervező Jack Ryan közreműködésével. Ruth lánya után kapta a nevét. Debütálása a New York-i American International Toy Fairen zajlott 1959. március 9-én. Ezért ezt a napot szokták Barbie hivatalos születésnapjaként emlegetni. A Mattel megvette a jogokat 1964-ben a Bild Lilli babához, amit követően a Lilli gyártását beszüntették.

Az első Barbie baba fekete-fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát. Két verzióban volt kapható, szőke és barna hajjal. Ruháit a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták. Az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el. Szerte a világon milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. Ezért mondhatta Mattel, hogy minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol. A babához különféle egyéb árucikkeket is forgalmaznak, mint például könyveket, videojátékokat, és főszereplésével animációs film is készült. 1974-ben a Times Square egyik szekciója egy hétre felvette a Barbie Boulevard nevet.

Egyébként Ruth férje, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt, nem látott nagy lehetőséget az ötletben. Tévedett. Handler számára fontos volt Barbie felnőtt megjelenése annak ellenére is, hogy a piaci kutatások kimutatták, jó pár szülő volt elégedetlen a baba mellei miatt, amik a játék testarányait tekintve határozottan egy felnőtt nő kebleihez hasonlóak voltak. Megjelenését sokszor változtatták. Az egyik legjellegzetesebb módosítás, mikor 1971-ben a babák szemét átfestették, így a pillantása inkább előre esett, nem oldalra nézett, mint az eredeti modell.

Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts. Az 1960-as években a Random House által kiadott regénysorozatban a szüleit George és Margaret Robertsként nevezik meg Willowsból, Wisconsin egy képzelt városából. Vőlegénye az 1961-ben megjelent Ken Carson. Több mint 40 háziállata volt eddig, köztük kutyák, macskák, lovak, egy pandamackó, egy oroszlánkölyök és egy zebra. Rózsaszín kabriókat, utánfutókat és dzsipeket, lakókocsikat és hajókat is beleértve sokféle járművet birtokol. Van pilótaengedélye, és repülőgépet is tud vezetni amellett, hogy légiutas-kísérőkéként is tevékenykedhet.

A Mattel Barbie-nak sok társat is megalkotott, így a spanyol Teresát, a barna hajú Whitneyt, az 1963-ban megjelent Midge Hadleyt, a fekete bőrű Christie-t és Stevent (Christie barátját) és az ázsiai Marinát. Családtagjai közé tartoznak a tinédzserkorú Skipper, a tíz év körüli ikrek, Stacy és Todd, valamint a kisgyerek Shelly.

Barbie viták

2003 szeptemberében Szaúd-Arábia törvényen kívül helyezte a Barbie babák eladását, mert az nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. A muzulmán országokban nagy népszerűségnek örvend a Barbie-hoz hasonló, de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla baba.

A „Barbie” szó elérte, hogy sértő szleng-kifejezésként alkalmazhassák lányra vagy nőre. Jelentése ebben az értelemben sekélyes, buta szépség. Ezen alapult az Aqua dán együttes 1997-es Barbie Girl című száma is.

Barbie leggyakoribb kritikája, hogy irreális elképzelést fogalmaz meg a női test ábrázolásáról, ami annak a kockázatához vezet, hogy azok a nők, akik hasonulni próbálnak hozzá, anorexiássá válhatnak. Biztos vannak olyan nők, akiknek Barbie a példaképük, bár én még nem hallottam róla. Szakemberek azt mondják, idén nagy divat a lila szín. Lehet, hogy elő kéne keresnem az én babám? Menő lenne a hajával, és még tortát is süthetnék neki. Boldog születésnapot, Barbie!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását