2024. május 14. - Bonifác

A gyermekbénulás elleni harc 635 millió dolláros támogatást kapott

Hatszázharmincötmillió dollár (139 milliárd forint) anyagi támogatással segíti a gyermekbénulást okozó poliovírus felszámolásáért folytatott harcot a Bill és Melinda Gates Alapítvány, a Rotary International jótékonysági szervezet, valamint a brit és a ném
2009. január 23. péntek 06:10 - Hírextra
A nemzetközi összefogás a következő öt évre biztosítja a gyermekeknek szükséges védőoltásokat - jelentették be szerdán Washingtonban.

A poliovírus az idegrendszert támadja meg, ezzel gyermekbénulást, nehézkes légzést és egyes estekben halált is okozhat. Elsősorban az ötéves kor alatti gyermekekre jelent nagy veszélyt.

A nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően az utóbbi 10 év során már 99 százalékkal csökkent a gyermekbénulás megbetegedések száma. Az 1998-ban regisztrált 350 ezerről, 2008-ban 1600-ra esett vissza a fertőzések száma. Bár a vírust már a világ majd minden táján sikerült elpusztítani, Afganisztán, India, Nigéria és Pakisztán területei még mindig komoly veszély forrást jelentenek a többi fejlődő nemzetre, méghozzá az ezekből az országokból érkező fertőzött emberek miatt.

Egy újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetés során Bill Gates elmondta, hogy a cél a vírus teljes felszámolása. "A játszma végső stádiumában vagyunk már. Hiszek a sikerességünkben. Teljesen elkötelezett vagyok" - mondta a Microsoft cég alapítója.

A Gates alapítvány 255 millió dollárt, a Rotary International 100 milliót biztosít. Ehhez az összeghez adódik a Nagy-Britanniától kapott 150 millió és a Németország kormánya által nyújtott 130 millió dollár támogatás. A pénzösszeg a gyermekbénulás felszámolását célul kitűző Global Polio Eradication Initiative (GPEI) nevű szervezethez kerül, melynek soraiban ott van a Rotary International, az Egészségügyi Világszervezet és a különböző országok kormányai is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását