2024. március 29. - Auguszta

Vízjeltörténet

15-20 tudományágat - a levéltárosságtól a könyvészeten át a családkutatásig - fog össze a most megalakult Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság, amely a magyar papírhasználat 700 éves évfordulójára, 2010-ben nemzetközi kongresszust rendez.
2008. március 7. péntek 18:24 - Hírextra

Pelbárt Jenő grafikusművész, vízjelkutató, vagyis filigranológus, a társaság elnöke elmondta az MTI-nek, hogy az első vízjelnyomókat sodrott, vékony drótból készítették, innen az elnevezés: a filigranológia, amely 500 éves múltra tekint vissza.

Nyugat-Európában reneszánsza van a vízjeles papír használatának, s a vízjel valódi iparművészeti munka. Sajnos ez Magyarországról nem mondható el, mert a II. világháborúban nagyrészt elpusztultak a vízjelnyomó hengerek. Egyedül Diósgyőrben működik olyan papírgyár, ahol tesznek vízjelet a papírba.

A történelmi Magyarországon 190 papírmalom működött, s ez 150-200 ezer vízjel használatát jelentette. A malmokat elsősorban tiszta vizű helyekre telepítették, így a Felvidékre és Erdélybe, mert a szép papír elkészítéséhez alapvetően tiszta víz kellett.

Az első vízjeles papírokat a Felvidéken, Lőcsén kezdték gyártani a XVI. században. A céhlegények Európa országait járták, tanultak, majd hazatértek. A papíros tanoncok olasz, svájci, lengyel és német vízjeleket hoztak haza. A vízjel használata egyértelműen az európai kultúra része, mert a mesteremberek közvetítésével eljutott mindenhová - tette hozzá Pelbárt Jenő.

Magyarországon eddig 12 ezer vízjelet gyűjtöttek össze, s katalógust készítenek belőle. A vízjelkutatás a XIX. században kezdődött, s ebben a magyarok voltak az elsők.

A vízjel olyan nagy értékű grafika, amelynek kor és eredetiség meghatározó funkciója van, s magát a papírt személyesíti meg. A levéltárakban rengeteg olyan papíralapú dokumentum van, amelyet nem tudnak azonosítani, mert még nem azonosították a vízjelét.

A korai vízjelek városi címereket ábrázolnak, később a papírmalom-tulajdonosok családi címere került a papírra, majd szentábrázolások, kereszt és más vallási témájú jelek, mint a pelikán, vagy az IHS rövidítés, de állatok, mint a róka vagy a ló is vízjelbe került. A rózsahegyi (Ruzomberok) papírgyár gyönyörű rózsafejet használt papírjain vízjelként.

A Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság nemcsak a különböző magyar tudományágakat fogja össze, hanem bekapcsolódik a Nemzetközi Papírtörténészek Társasága (IPH) munkájába is - mondta el Pelbárt Jenő elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását