2024. április 29. - Péter

Arat a Reneszánsz Év

Hatalmas az érdeklődés a Reneszánsz Év közművelődési és közgyűjteményi pályázatai iránt; az interneten hozzáférhető felhívásokat eddig, négy hét alatt 11.356-an töltötték le - tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) pénteken az MTI-t.
2008. március 7. péntek 19:06 - Hírextra
Hiller István oktatási és kulturális miniszter február 12-én hirdette meg a Reneszánsz Év keretében a közművelődési és közgyűjteményi pályázatok első körét, 1 milliárd 260 millió forint összértékben - idézte fel az OKM sajtóirodája.

A Reneszánsz Évet Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója tiszteletére hirdették meg, a kulturális évad mintegy száz rendezvényt foglal magában itthon és határon túl. Az évadhoz számos közművelődési, közgyűjteményi, illetve fejlesztési pályázat kapcsolódik.

Az első körben meghirdetett pályázatok közül a Közkincs Program és a Tengertánc Program támogatási összege a korábbiakhoz képest megemelkedett; ezt a Reneszánsz Év tette lehetővé. A Közkincs Program (320 millió forint) célja a közösségi értékek ápolása, hátrányos helyzetű térségek és rétegek esélyegyenlőségének javítása; a Tengertánc (210 millió forint) a népművészet támogatására létrejött pályázati lehetőség.

Megjelentek új pályázatok is, ilyen a települési önkormányzatokat megszólító Fókuszban a közművelődés program (100 millió forint), és a Megújuló gyűjtemények (100 millió forint) pályázat, amely kifejezetten az egyházi közgyűjtemények állományvédelmét segíti elő.

Ebben a pályázati csomagban kapott helyet a Tájházak a közösségért pályázat is (110 millió forint), amelynek célja a kulturális vidékfejlesztés, ezen belül pedig a tájházak felújítása.
Szintén "reneszánsz gondolatként" született meg Magyar Digitális Képkönyvtár pályázat (220 millió forint), amely azért jött létre, hogy digitalizálják, később pedig a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tegyék a könyvtárakban őrzött magyar képörökséget, fotókat, illusztrációkat, rajzokat, metszeteket.

A közlemény szerint reneszánszát éli a PANKKK - Program a nemzeti kortárs könnyűzenei kultúráért (200 millió forint), amelyben új elemként megjelent a "sorlemezes" támogatás: a már lemezzel rendelkezőknek nyújt lehetőséget, hogy megerősítsék jelenlétüket a könnyűzenei piacon.
Márciusban újabb pályázatokat (kulturális, művészeti, tudományos) hirdet meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év - 2008 keretében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását