2024. május 3. - Tímea, Irma

A népszavazás veszélyzeteti a sajtó szabadságát

Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy március 9-én a média munkatársai nem mehetnek be az Országház épületébe, ahol a párt sajtótájékoztatót tartana - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke csütörtökön Budapesten.
2008. március 7. péntek 07:05 - Hírextra
A sajtószabadság, a demokrácia és a szólásszabadság példátlan és szégyenteljes megcsúfolása, hogy március 9-én a sajtó képviselőit nem engedik be a Parlamentbe. Mi, demokraták elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a politizálás feltétele lassan az lesz, hogy az ne az Országgyűlés falai között történjen - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Mint elhangzott, az MDF megdöbbenve értesült az Országgyűlés sajtószolgálatának közleményéből, hogy a média képviselőit a népszavazás napján kizárják a Parlamentből. Az újságírók így nem tudósíthatnak az MDF frakcióüléséről, mivel erre az egy napra a sajtó állandó belépési engedélyét érvénytelenítik - tette hozzá.

A párt felszólítja az Országgyűlés sajtóosztályát, hogy vonja vissza tiltó rendelkezést és tegye lehetővé a sajtóértekezlet megtartását. Ha ez nem történik meg, az MDF rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi. A pártelnök hozzátette: az ügyben nem kereste meg a házelnököt.

Az MDF szerint minden parlamenti frakciónak biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy bármikor az Országházban folytathassa munkáját és erről tájékoztathassa a választókat a sajtón keresztül.
Az MDF képviselőcsoportja bármikor ülést tarthat a Parlament épületében, ez a szabadsága az elmúlt tizennyolc évben minden frakciónak megvolt - jegyezte meg Dávid Ibolya.

A demokrata fórum március 9-i frakcióülésének napirendi pontjai között szerepel az Országgyűlés által elrendelt népszavazás megvitatása, a következő nap munkájának meghatározása. A pártelnök szerint az MDF már hetekkel ezelőtt elhatározta, hogy "a parlamenti demokrácia elkötelezett híveként" az Országházban tartja frakcióülést, mert ez a szolgálati helyük.
Dávid Ibolya úgy vélte, a korlátozás egyértelműen az MDF-nek szól és nem a népszavazás napjának.

A párt sajtónak szóló értesítésében már kedden jelezte, hogy az állandó parlamenti belépők hétvégén nem érvényesek, ezért arra kérik a média munkatársait, hogy regisztrálják magukat a párt sajtóosztályán, hogy az segíteni tudjon a bejutásban.

Az MDF az értesítésben frakcióülést nem említett, csupán azt, hogy a párt képviselői az MDF parlamenti frakcióirodájában "várják a népszavazás eredményét".

Szili Katalin Dávid Ibolya szavaira reagálva csütörtökön az MTI-vel közölte: pártrendezvénynek nincs helye az Országházban. A házelnök hangsúlyozta: a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy párt választás vagy népszavazás napján az Országházból akarjon üzenni a választóinak.
A házelnök szerint az, hogy Dávid Ibolya pártelnök jegyzi az erről szóló dokumentumot, egyértelműen bizonyítja: párt- és nem frakciórendezvényről van szó. Annak nincs akadálya, hogy az MDF-frakció vasárnap ülést tartson ott, ahol szokott: a Képviselői Irodaházban - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását