2024. május 2. - Zsigmond

Zöld számítógépek

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint az elektronikai iparnak nagy utat kell még megtennie a környezetvédelmi normák betartásáig. A Greenpeace szerdán, az ezúttal a környezetvédelem jegyében megrendezett hagyományos hannoveri számítástechnikai kiál
2008. március 6. csütörtök 09:05 - Hírextra
A 37 vizsgált termékből (asztali és hordozható számítógépek, mobiltelefonok és PDA-k) csupán három haladja meg némileg az átlagot - mutat rá a környezetvédő szervezet. Ezek a Sony Vaio TZ11 notebook, a Sony Ericsson T650i maroktelefon és a Sony Ericsson P1i PDA készüléke.
A lista elején szerepel a Dell két irodai számítógépe és a Nokia N95-ös mobiltelefonja.
A vizsgált kritériumok között veszélyes vegyi anyagok használata, az energiahatékonyság vagy a hulladékhasznosítási képesség szerepel.

Bár a március 9-ig nyitva tartó nagy európai számítástechnikai szalonban "zöld" informatikai pavilon is van, a tizennégy gyártónak, amely vállalta a felmérésben való részvételt, még hosszú utat kell megtennie a környezetvédelmi normák terén - vélte Yannick Vicaire, a Greenpeace toxikus anyagokkal kapcsolatos kampányának egyik vezetője.

Vicaire szerint ugyanakkor haladás is tapasztalható a cégek gyakorlatában, akik "egyre komolyabban veszik termékeiknek a környezetre gyakorolt hatását".

2006 augusztusa óta a Greenpeace megjelenteti "Felelős high-tech útmutatóját", amelyben rangsorolja a világ legnagyobb PC-, mobiltelefon-, televízió- és játékkonzolgyártóit.
A szervezet sajnálatára azonban egyes cégek nem vettek részt a felmérésben, különösen a konzol kategóriában. A Nintendo és a Microsoft igen rossz helyezést kapott a kézikönyv legutóbbi kiadásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását