2024. május 17. - Paszkál

Tükörfényben a mozdulatművészek

Tükörfényben címmel új darabot mutat be a Magyar Mozdulatművészeti Társulat március 20-án, a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában - tájékoztatta a társulat sajtóreferense az MTI-t. Mint azt Tariska Andrea elmondta, az új produkció a férfi és a nő, a két ne
2008. március 6. csütörtök 09:08 - Hírextra
A középpontban az ember áll, nemi identitástól függetlenül, vágyaival és érzelmeivel, melynek a szexualitás természetes része - mutatott rá a sajtóreferens.

Tájékoztatása szerint az új bemutató a társulattól eddig megszokott mozdulatvilágtól egészen eltérő formanyelvet használ a mozdulatművészet stílusán belül. A Tükörfényben szinte minden szempontból kísérleti előadás, témájában, vizuális felépítésében és mozdulati megjelenésében is.

A színpadon csupán két táncost látni, a függönyökkel tagolt teret azonban további vizuális elemek is kitöltik: fotók, diavetítés és videók, valamint felvételről vetített táncosok. Az extrémebb mozdulatvilág, a különböző művészeti ágak egymásra hatása mind az előadás célját szolgálja: a néha nem is könnyen megkülönböztethető női és férfi ént, illetve testet igyekszik megragadni táncban és képben.
A Tükörfényben rendezője és koreográfusa Pálosi István. Az előadás szereplői a színpadon Lex Alexandra és Gajárszki Márton, videón Buday Melinda, Gábor Júlia, Fenyves Márk, Pálosi István, Rácz Eszter, Szántó Dóra és Szelőczey Dóra. A fotókat és diákat Eifert János, a videókat Mészáros Kata készítette. A fényeffektusok Vida Zoltán munkái.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat 1998-ban mutatta be első önálló estjét a MU Színházban "Vágy Variációk" címmel, így idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A társulat fő célja a tradicionális modern tánc és a magyar mozdulatművészet hagyományainak megőrzése, korunknak megfelelő továbbvitele, és tanítása, egyben a műfaj határainak tágítása, új formanyelv keresése a kortárs impulzusok hatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását