2024. április 25. - Márk

Nők a politikában

Politikai életünket egyelőre nem fenyegeti az elnőiesedés "veszélye". A hölgyek különféle fórumokon szóvá is teszik, hogy gyakran hátrányos megkülönböztetés elszenvedői, női mivoltuk miatt. Ráadásul a női kvóta bevezetése sem ment át a parlamenti rostán.
2008. március 6. csütörtök 09:12 - Hírextra
Arató Krisztinát történelem szakos egyetemi hallgatóként a huszadik század, azon belül is kivált az európai integráció története érdekelte, s az a kérdés foglalkoztatta, hogy a mai uniós országok hogyan tudták elkerülni 1945 óta a háborút. E munkája közben döntött úgy, hogy politológus lesz.

- Egyáltalán mit is jelent ez a hivatás?

- A politikatudomány több területtel foglalkozik. Része többek között a politikaelmélet, politikai filozófia. Ezeknek csak közvetetten van kapcsolódásuk a napi politikai eseményekhez. Értékválasztásokat, ideológiákat vizsgálnak, megpróbálják megkeresni az ideális politikai rendszer jellegzetességeit. A politikatudománynak komoly köze van például az alkotmányjoghoz. Említhetjük még a nemzetközi politikát, a pártok, a kormányzati rendszerek elemzését, mindazt, amivel az olvasók, tévénőzők, rádióhallgatók naponta találkoznak. Ezek mind a napi politikának a háttérmagyarázatát szolgálják. Van, kolléga, aki akadémikusabbnak vallja magát, inkább elméleti kérdésekkel foglalkozik, viszont akiket nap mint nap látunk, kifejezetten szeretik a nyilvánosság előtt elmondott, közérthető elemzést - kaptuk a magyarázatot.

- A nemzetközi nőnap előtt különösen aktuális kérdés: hogyan értékeli a nők szerepét a politikai életben, politológusként?

- Nem is olyan régen szavaztak a női kvótáról a parlamentben, s nem kapta meg a szükséges támogatást az elgondolás. Pedig - például a skandináv országokban - nagy arányban vesznek részt nők a politikában, és ez általában jót tesz a politikai kultúrának. A kérdés az, hogy várjuk-e meg, hogy a nők spontán kerülnek nagyobb számban a parlamentbe, vagy segítsük elő ennek kialakulását. Személy szerint úgy gondolom, átmenetileg nem lenne rossz a női kvóta bevezetése. Kutatások kimutatták, el kell érnie egy kritikus tömeget a nők arányának a politikában ahhoz, hogy kialakuljon az a női szemlélet, mint a már említett skandináv országokban.

- Akarnak egyáltalán a hölgyek politikával foglalkozni, vagy csupán egy szűk réteg érdeklődik?

- Talán a nők kevésbé konfliktustűrők, konfliktuskeresők, de ez nem csak a politika, hanem a gazdaság világára is jellemző. Az okok vizsgálata szociológusok dolga, de esetleg egy, a pozitív diszkriminációt elősegítő szabályozás segítene a nőknek, többen választanák ezt a pályát. Más a nők életstratégiája - család, gyereknevelés -, legtöbben önmaguknak sem vallják be, hogy vezető pozícióra vágyakoznak - vélekedik Arató Krisztina.

- Említi a családot, gyerekeket. Nem gondolja, hogy a nagy egyenjogúsági küzdelemben a hölgyek elfeledkeznek arról, hogy azért nem ártana nőként viselkedniük?

- A politikában ugyanaz a konfliktus, mint az élet bármely területén. Egy középvezetői érvényesülés célját kitűző, átlagos dolgozó nő esetében is ott a kérdés: mennyire csak női feladat a család menedzselése? Amennyiben a férfi és női szerepek a családban kiegyenlítődnek, akkor a politikában is megindulhat a nők arányának növekedése. A gyerek az anyja sikerét nem sínyli meg. Ha fizikailag kevesebbet is van a nő gyermekével, amennyiben ambícióit érvényre juttathatja, lelkileg tud többet adni. A szeretet nem időfüggő. A gyerekek is akkor érzik jól magukat, ha a család minden tagja megtalálja munkájában a számítását.

- Ön elégedett azzal, hogy nőnek született?

- Nem szívesen lennék férfi. Örülök és szívesen végzem a női léttel járó feladatokat, a munkámban és a családban egyaránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását