2022. december 5. - Vilma

Összecsapás Szolnokon

Hadijátékon idézik fel a magyar honvédsereg 1849. március 5-én, az osztrákok ellen sikerrel megvívott szolnoki csatáját a hét végén a Tisza-parti városban.
2008. március 6. csütörtök 12:14 - Hírextra
A történelmi hitelességgel, korhű felszerelésben és eszközökkel megjelenített csatát Szolnokon a belvárosi Tisza-parton március 8-án, szombaton 14 órától "vívják újra". Az ütközetnek 25-30 lovaskatona, 140 gyalogos lesz a résztvevője és 10 löveget is bevetnek- tájékoztatta a szervezők nevében Udovecz György csütörtökön az MTI-t.

A harcolókat a magyarok mellett cseh, lengyel, olasz és osztrák katonai hagyományőrző szervezetek tagjai testesítik meg. A cseh hagyományőrzők már évek óta ellátogatnak Szolnokra, míg az olaszok először vendégeskednek a hadijáték alkalmából a városban. A látottakról mindvégig szakszerű tájékoztatást kap a nagyközönség.

A szolnoki csatát felidéző hadijáték megtartását a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Szolnok önkormányzata, valamint a "Szolnok" Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány támogatja. Az esemény része a Élő magyar hadtörténelem Közép-Európa szívében elnevezésű programsorozatnak.
Mint a történelemkönyvekből ismert: 1849 tavaszán a Damjanich és Vécsey tábornok vezette honvédseregek a várost megszállva tartó császári Karger-dandár ellen indítottak erőteljes támadást. A két oldalról csatába induló magyarok ágyúrohama a szolnoki indóháznál söpörte el az ellenállást. Az ütközet végén a honvédek a Zagyva folyóba szorították az ellenséget, és számos hadifoglyot ejtettek.

A szolnoki csata jelentősége elsősorban abban áll, hogy bebizonyosodott: a frissen szervezett zászlóaljakból felállított magyar sereg hazafias lelkesedése és elszántsága többet ért, mint az osztrák haderő horvát határőreinek és császári vadászainak tapasztaltsága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását