2024. április 16. - Csongor

Kevéssé kedvelt a színészi pálya

Kaposvár évtizedek óta jó otthona a magyar színművészetnek, s felnevelője a színpad tehetségeinek. A Kaposvári Egyetem színész szakán már a 2008/2009-es tanév felvételi vizsgáit tartják. A 18 helyre 370-en pályáznak az idén.
2008. május 29. csütörtök 09:47 - Hírextra
A tavalyi, 540 jelentkezőhöz képest az idén 370-en adták be jelentkezési lapjukat a Kaposvári Egyetem színész szakára. Ez az óvatosabb jelentkezési arány - csakúgy, mint más felsőoktatási intézményben - azzal magyarázható, hogy a szak meghirdetésekor még élt a tandíj-kötelezettség.

A június 3-ig tartó első rostán már lényegesen szűkül a kör, hiszen mindenekelőtt egy műveltségi teszt várja a jelölteket, majd pedig a repertoárlistáról egy verssel, monológ részlettel, népdallal kell elbűvölni a felvételi bizottság tagjait - többek között Mohácsi János rendezőt, Znamenák István színész-rendezőt, Kelemen József, Csapó Virág, Varga Zsuzsanna színművészeket.

Az első tapasztalatok szerint idén is sokkal magasabb a lányok aránya, mint a fiúké, és most is megjelentek a "notórius" felvételizők, akik évek óta tántoríthatatlanul kéredzkednek Thália szekerére. Egyre több a közvetlen érettségi után jelentkező, az oktatási intézmények védettséget jelentő bűvköréből kikerülő, az életről még keveset tudó fiatal. Azokra, akik továbbjutnak a második fordulóra - mintegy százan, száztízen - , egy bentlakásos, gyakorlati vizsga vár, ahol mozgásból, énekből, beszédtechnikából kell remekelni, és mesterségtanárok által vezetett jelenet-improvizációban nyújtogathatják oroszlánkörmeiket.

Az első három napot a csoportok önálló bemutatója követi. A felvételiztetők által legtehetségesebbeknek tartott fiatalok - körülbelül félszázan - innen juthatnak be a mindent eldöntő harmadik rostára. Onnan mindössze tizennyolcan nyernek felvételt a következő tanévre.

Azt tartja a mondás: bátraké a szerencse. Így volt ez még három évvel ezelőtt is, amikor az első végzős kaposvári színészosztályból mindenki talált munkát magának, míg a tavaly diplomázóknak jelentős hányada csak darabszerződéssel került a színházakhoz; éves társulati szerződést mindössze 5-6 kapott.

Hogy mi lesz az idén végzettekkel? Információink szerint csak minden második színésznövendéket kínálták meg szerződéssel. Közülük néhányan az új igazgató által irányított kaposvári színház csapatát erősíthetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását