2024. április 19. - Emma

Hagyó nem hagyja, hogy politika kerüljön a BKV tervezetébe

A BKV paraméterkönyvének, menetrendjének nem politikai anyagnak kell lennie, hanem a szakmaiságon, a lehető legszélesebb konszenzuson és a vállalható kompromisszumokon kell alapulnia - rögzíti Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek az MTI-hez csütörtökö
2008. március 6. csütörtök 18:31 - Hírextra
A szocialista városvezető Wintermantel Zsolt előző napi fideszes közleményére reagált, amelyben arra szólította fel Demszky Gábort, hogy állítsa meg városüzemeltetési helyettesének "ámokfutását", amit a BKV-nál a tömegközlekedéssel kapcsolatban véghezvitt.

A főpolgármester-helyettes visszautasítja azt az ellenzéki véleményt, hogy ő döntéshozó testületeket megkerülve, illetve ezen szervezetetek határozatait figyelmen kívül hagyva járna el munkája során. Leszögezte, hogy a paraméterkönyv munkaanyagának megvitatása kapcsán "még csak gondolatban sem tettem olyan lépést", s ezt a tények is alátámasztják, ami ellentétes lenne a döntéshozó testület határozatával.

Hagyó Miklós közli, hogy még nincs kész paraméterkönyv, csak egy BKV munkaanyag készült, amelynek zajlik a megvitatása. Mindez "nem sumákolva, hanem reményeim szerint a demokrácia szabályainak megfelelően" - jegyzi meg. Kifejtette, hogy az egyeztetések során a lakosság, a civil szervezetek és a kerületi önkormányzatok véleményét kell összehangolni a megkerülhetetlen szakmai szempontokkal. Rámutatott arra, hogy a második körös tárgyalássorozat közben csak akkor lehetne különféle hatástanulmányokat készíteni "ha eleve lemondanánk bármiféle indokolt változtatás lehetőségéről. Ez a demokrácia arcul csapása lenne" - szögezte le.

A politikus megállapítja, hogy a paraméterkönyv munkaanyagából elkészülő, véglegesnek szánt előterjesztés a szakmaiságon alapulva, széles konszenzussal és vállalható kompromisszumokkal kerül majd a Városüzemeltetési Bizottság elé. Csak így lehet ugyanis felelősségteljes, érdemi döntést hozni - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy a politikai mérlegeléshez nem napi sajtótájékoztatókra, nem indulatokra "nem ámokfutásra", hanem tényekre és mérlegelhető adatokra, párbeszédre,valamint a közös ügyön munkálkodó emberekre van szükség.

A BKV busztenderével kapcsolatban a szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntéssel nem előterjesztést, hanem csak tájékoztatást kért a cég felügyelőbizottságának (fb) ez ügyben végzett vizsgálatáról. Az fb a közgyűlés döntésének megfelelően időben tájékoztatta a vizsgálat eredményéről a főpolgármestert. Felhívta a figyelmet arra, hogy az fb-ben minden pártnak van delegáltja, így "olyan nagy titok azért a Fidesz előtt sem lehet a vizsgálat eredménye". Jelzi azt is, hogy a közgyűlés jövő héten rendkívüli ülést tart csak a költségvetésről. Az fb jelentése pedig a közgyűlés soros ülésén esedékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását